Triki za bolj znosno poletje

Vroče? Tu je nekaj trikov, ki vam bodo pomagali preživeti najhujšo poletno vročimo. Preverjeno delujejo!

1. OBLECITE SE V LAHKOTNA OBLAČILA

Svetla oblačila, ki so lahka in ohlapna, so najboljša izbira za vroče dni. Široki kroji, ki ne oprijemajo telo omogočajo gibanje zraka ob koži in pomagajo pri izhlapevanju. Nikar se ne oblačite v črno, saj vam bo na soncu samo še bolj vroče. Odlično izbiro poletnih oblačil v Centru Vič najdete v trgovinah Sportina, Modiana, Hervis in Diversity.

2. 'NADGRADITE' VENTILATOR

… s skledico ledu. Pred prižgan ventilator postavite nizko posodo z ledom in uživajte v hladnem pišu. Med tem ko se led topi, izhlapeva v ozračje ter vas tako ohlaja. Trik deluje, kadar je vročina suha in ne vlažna. Še nimate ventilatorja' Najdete ga v trgovini Interspar.

3. POPRŠITE SE

V hladilnik postavite stekleničko z razpršilcem, ki ste jo napolnili z vodo. Ko vam je vroče, jo vzemite ven in se dobro popršite. Začnite z zapestji, na ta način se boste ohladili najhitreje.

4. UGASNITE RAČUNALNIK

Naprave oddajajo toploto in med njimi je tudi vaš računalnik. V pisarni ali doma ga zato, vsakič, ko se od njega umaknete, namestite v način mirovanja – takrat oddaja manj toplote. Nikar ne delajte z prenosnim računalnikom v naročju in ko z delom končate, ga ugasnite. Novi generaciji slednje prav nič ne škoduje.

5. JEJTE 'HLADILNO' HRANO

Začinjena hrana dejansko hladi. Čili denimo vsebuje alkaloid kapsaicin, ki olajšuje potenje in s tem hlajenje telesa. Privoščite si tudi veliko sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode. Preprečujejo dehidracijo in obenem ohlajajo. Pripravite si lubenico, melono, jagode, ananas, breskve, paprike, brokoli, zeleno, kumare, solato in bučke. Sveža lokalna in organsko pridelana sadje in zelenjava vas vsak četrtek čakajo na Eko tržnici Centra Vič.

6. POSKUSITE Z ALOE VERO

Gel aloe vere lahko pomaga pri zniževanju telesne temperature. Za takojšnji hladilni učinek gel nanesite na kožo (najdete ga v trgovinah Sanolabor in Biotopic). Še posebej blažilen je, če ga hranite v hladilniku.

7. PIJTE!

Tekočino, ki jo izgubljate s potenjem je potrebno nadomestiti in najboljši način za to je pitje. Med dehidracijo se namreč telesna temperatura zvišuje, zato je nadomeščanje tekočin nujno za ohlajanje. Izogibajte se alkoholu, kofeinu in sladkim pijačam, ki dodatno izsušujejo telo, raje posezite po kokosovi vodi (na voljo je v trgovini Sanolabor, Biotopic in Interspar), naravnem izotoniku ali kateri izmed izotoničnih pijač (našli jih boste v Hervisu in v Intersparu).