Ublažite pike žuželk na naraven način

Kako ublažiti oteklino in srbenje po piku nadležnih žuželk, ki poleti brenčijo okoli nas? Pomagajte si z naravnimi pripomočki, ki jih najdete lahko kar v domači kuhinji.

OVSENI KOSMIČI

Srbeče pike komarjev lahko učinkovito ublažite s pasto, ki jo pripravite iz ovsenih kosmičev. Ti namreč vsebujejo posebno spojino, ki umirja razdraženost kože. V lončku zmešajte 2 žlici ovsenih kosmičev z dvema žlicama vode. Pasto nanesite na robček iz tkanine in položite na pik za približno 10 minut.

DMBIO BIO DROBNI OVSENI KOSMIČI BREZ GLUTENA, DM

MED

Med ima protibakterijski in protivnetni učinek, zato dobro deluje tudi pri pikih. Na razdraženi del kože nanesite kapljico medu in zmanjšal bo vnetje ter preprečil praskanje.

CVETLIČNI MED ČEBELARSTVO ŽVIKART, BIOTOPIC

ALOE VERA

Listi te sobne rastline pridejo poleti še kako prav. Gel, ki se nahaja v listih aloe vere, ima protivnetni učinek, zato pomaga ne le pri srbečih pikih, pač pa tudi pri blažjih opeklinah in ranicah na koži.

ALOE VERA, CVETLIČARNA GARDENIA

SODA BIKARBONA

Ta večnamenski pripomoček, ki pride prav tako pri peki kot tudi pri čiščenju, lahko blaži tudi od pika vneto kožo. Eno žlico sode bikarbone zmešajte z malce vode, da dobite gosto pasto, le-to pa nanesite na pik, kjer naj deluje 10 minut.

SODA BIKARBONA SOLVAY, DM

BAZILIKA

Dišeče zelišče, ki je nepogrešljivo v mediteranski kuhinji, vsebuje spojino eugenol, ki lahko blaži srbenje kože. Pripravite bazilikin poparek - v lončku vrele vode zavrite 3 žlice posušene bazilike in pustite, da se voda ohladi. Odcedite, nato v tekočino namočite kos tkanine in jo položite na pik.

BAZILIKA V LONČKU, SPAR

JABOLČNI KIS

Jabolčni kis že stoletja velja za zdravilni pripravek, ki lajša marsikatero tegobo. Prav pride tudi pri pikih žuželk – nanj nanesite le nekaj kapljic in srbenje ter pekoč občutek bosta manjša. V kolikor imate pikov več, v kad z mlačno vodo zlijte dva lončka jabolčnega kisa, nato pa se v vodi namakajte 20 minut.

BIO JABOLČNI KIS SPAR NATUR*PUR, SPAR

ČEBULA

Sok sveže čebule je precej učinkovito naravno sredstvo pri piku komarjev. Ker ima protiglivične lastnosti, pa bo poskrbel tudi za preprečitev morebitne okužbe. Kos sveže odrezane čebule za nekaj minut položite direktno na pik. Ko čebulo odstranite, kožo dobro sperite.

EKO ČEBULA Z EKO TRŽNICE CENTRA VIČ

V LEKARNI …

V kolikor se želite zoprnega srbenja znebiti s pomočjo lekarniških pripravkov, poskusite naslednje izdelke. Najdete jih v trgovini Sanolabor.

Stik po pikih Protego Solime je izdelan na osnovi olja koruznih kalčkov z dodanim guarjem, amoniakom, kafro in mentolom. Vsebuje tudi eterična olja evkalipta, nageljnovih žbic, cejlonskega cimeta in vrtnega ognjiča.

Bio gel po pikih insektov Zeta Free Flora je primeren za vso družino.

Krema po piku insekta After Bite Kids je namenjena otrokom, saj ne peče, otroško kožo pa tudi neguje.

Roll-on po piku komarjev in insektov Ecoziz z eteričnimi olji lajša srbečico po piku komarjev in drugih žuželk, kožo pomiri in osveži. Primeren je tudi za najbolj občutljivo otroško kožo.