URESNIČUJEMO TRAJNOSTNO VIZIJO

Družba SES Spar European Shopping Centers, ki med drugim upravlja tudi nakupovalno središče Center Vič, deluje gospodarno in skladno s trajnostno korporativno kulturo tako na področju okolja in družbe ter pri tem sledi jasno zastavljeni energetski politiki.

LASTNA SONČNA ELEKTRARNA

Z novimi fotovoltaičnimi sistemi z močjo več kot 1000 kilovatov bomo na strehah našega nakupovalnega središča prihranili približno 292 ton emisij CO2 na leto. To je toliko, kot da bi posadili več kot 13.000 dreves.

Fotovoltaični sistemi bodo pokrili približno petino lastnih potreb po električni energiji. Pri načrtovanju in izbiri naprav za montažo je bila pozornost namenjena posebej visoki energetski učinkovitosti.

Bralni kotiček

V našem bralnem kotičku, ki ga radi poimenujemo kar knjižnica, lahko ljubitelji dobrih zgodb spočijejo noge in med tem, kaj dobrega preberejo. Na voljo je vrsta zanimivih knjižnih naslovov, ki jih je Center Vič prejel v dar. Na ta način ne le, da spodbujamo branje, knjige, ki bi morebiti romale na odlagališča, v našem bralnem kotičku dobijo 'drugo življenje' in možnost razveseljevanja vedno novih bralcev. Naši kupci si lahko knjige izposodijo, prebrane vrnejo ali pa jih zamenjajo s svojimi knjigami, kar omogoča trajnostno kroženje knjižnih naslovov. Vabljeni, da v naš bralni kotiček prinesete knjige, ki jih ne potrebujete več – zagotovo bodo s svojimi zgodbami v pisan svet domišljije pripeljale nove bralce.

EKO TRŽNICA

Ekološko, domače, sveže in lokalno – to so ključna vodila Eko tržnice Centra Vič, ki vsak četrtek med 13. in 18. uro že desetletje razveseljuje vse ljubitelje izdelkov slovenskih proizvajalcev in pridelovalcev. V Centru Vič namreč veliko pozornosti posvečamo podpori domačih proizvajalcev in majhnih slovenskih ekoloških kmetij, ki s pomočjo biodinamičnega kmetovanja skrbijo za bolj trajnostno pridelana živila. Na naši tržnici vas tako vsak teden čakajo sveže lokalno sadje in zelenjava, domač kruh, žita, seneno mleko, jajca pa tudi ekološki kapljice, čaji, hidrolati, olja, paste, mazila, mila, zeliščni napitki, kisi, hidrolati, soli in tinkture. Toplo vabljeni!

Več informacij o Eko tržnici

Polnilna postaja za električna vozila

Na južnem delu našega parkirišča sta našim obiskovalcem na voljo dva polnilna mesta za električna vozila. S tem korakom aktivno prispevamo k trajnostnemu načinu prevoza, saj omogočamo polnjenje vašega električnega vozila kar med obiskom našega centra. Ponosno sporočamo, da nas je Elektro Ljubljana vključila v mrežo Gremo na elektriko, kjer nas štejejo med več kot 560 polnilnicami.

Naša zaveza je podpora trajnostnemu razvoju, zato vam omogočamo enostavno in učinkovito polnjenje električnega vozila kar med obiskom našega centra. Električno vožnjo naredimo skupaj še bolj enostavno!

Zbiranje starega papirja za živali

Ponosi smo, da podpiramo trajnostne akcije, kjer se dobrodelnost sreča z ohranjanjem okolja in recikliranjem.

Več

SKRB ZA ČEBELE

Čebelam grozi izumrtje, zato smo se tudi v Centru Vič odločili, da jim pomagamo. V času sezone košnje trave, zato ne kosimo vseh naših travnikov ob Centru Vič, pač pa pustimo, da imajo čebele in drugi opraševalci na voljo dovolj 'paše', ključne za njihovo preživetje.

CERTIFIKAT TÜV AUSTRIA ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST

Center Vič se ponaša s sistemom upravljanja z energijo v skladu s standardom EN ISO 50001:2018, ki ga je zdaj uspešno certificiral TÜV AUSTRIA. Cilj sistema je zmanjšati porabo in doseči trajnostne prihranke.

Več informacij