Azijski okusi

Ko vam 'zapašejo' okusi daljnega vzhoda, zakuhajte katero izmed slastnih tajskih jedi ali pa … obiščite Chuty's pred Centrom Vič, kjer vam okusne tajske obroke pripravijo namesto vas.

TAJSKA JUHA

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • 400 g testenin
  • oljčno olje
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 1 žlica naribanega ingverja
  • steblo limonine trave
  • 700 ml kokošje jušne osnove
  • 1 steblo limonine trave
  • 250 g manjših kosov piščančjega mesa
  • 1 žlička karija v prahu
  • 100 g šitak
  • 1 žlica čilijeve mezge
  • 1 žlica sojine omake
  • sok 1 limone
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • sol in poper
  • zelenjava po okusu in krhlji limone za okras.

POSTOPEK

  • Testenine skuhajte po navodilih proizvajalca ter kuhane dobro odcedite.
  • Na oljčnem olju v večji kozici prepražite čebulo da postekleni, dodajte ingver, prepražite, nato pa zalijte z jušno osnovo in počakajte, da zavre.
  • Limonsko travo nasekljajte in potolcite s topo stranjo noža, da spusti aromo. Stresite jo v juho ter znižajte temperaturo.
  • Dodajte še piščančje meso in kari, ponovno zavrite, nato stresite v juho še na trakove natrgane šitake in čilijevo mezgo.
  • Na srednje močnem ognju kuhajte približno 10 minut, da se meso popolnoma skuha.
  • Odstavite, vmešajte še sojino omako, sok limone, sladkor ter sol in poper po okusu.
  • Juho razdelite v skodelice, dodajte testenine in okrasite z zelenjavo po okusu ter s kakšnim krhljem limone.

EKSOTIČNE TESTENINE Z RAKCI

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • 2 žlici tapiokine moke, raztopljene v 100 ml vode
  • oljčno olje
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice nastrganega svežega ingverja
  • 400 g repkov rakcev
  • 400 g kitajskega zelja
  • 200 g kalčkov
  • 1 l vrele vode
  • 4 žlice sojine omake
  • 2 žlici ostrigine omake
  • 2 žlički sladkorja
  • sol in poper
  • 800 g azijskih rezancev.

POSTOPEK:

  • Tapiokino moko raztopite v 100 ml vode.
  • V večji ponvi na oljčnem olju prepražite česen in ingver.
  • Dodajte repke rakcev in jih pecite, da se lepo zapečejo.
  • V ponev stresite zelje in kalčke, na hitro ga popecite, nato pa zalijte z vodo in zavrite.
  • Vlijte še sojino in ostrigino omako ter sladkajte in začinite s soljo in poprom.
  • Dodajte v vodi raztopljeno tapioko in rezance.
  • Kuhajte toliko časa, da se skuhajo, nato testenine razdelite na krožnike in okrasite po navdihu.

Sestavine najdete v trgovinah Interspar, dm in Biotopic, pa tudi na Eko tržnici Centra Vič.