Kako izbrati prave superge za tek?

Tek je vadba, ki je primerna za vsakogar, zato je pomlad pravi čas, da se spravite v pogon. Vse, kar potrebujete, so prave superge. Veste, kako jih izbrati?

PREVERITE KAKŠNO JE VAŠE STOPALO

Copati za tek so pomemben del tekaške opreme, zato njihov nakup nikar ne prepustite naključju. Poleg tega, da so vam tekaški copati všeč, morajo ustrezati obliki vašega stopala ter načinu teka. Najprej preverite, kako visok je vaš nožni lok. Je nizek, visok ali normalen? Slednje lahko ugotovite tako, da z bosim, mokrim stopalom stopite na podlago in preverite svoj odtis. Če je odtisnjen celoten podplat imate nizek lok, če je odtis zelo ozek, je ta visok, nekaj vmes pa nakazuje na normalen nožni lok. Pri nizkem nožnem loku se pri teku pogosto peta zvrne navznoter (temu rečemo pronacija), med tem, ko se pri visokem nožnem loku stopalo zvrača navzven (supinacija). V obeh primerih morate izbrati superge, ki slednje upoštevajo, med tem, ko lahko vsi z normalnim nožnim lokom, tečejo v večini tekaških superg.

IZBERITE PRAVO ŠTEVILKO

Navadno so tekaški čevlji zaradi oblazinjenja manjši od siceršnje obutve, zato jih nikar ne kupujte preko spleta – še posebej, če tekaške copate kupujete prvič. Ključno je, da jih v trgovini poskusite in z njimi naredite nekaj korakov. Praviloma so ustrezne velikosti tisti tekaški copati, ki imajo, ko peto porinete nazaj, pri prstih za en prst prostora. Nikakor pa ne kupujte prevelike superge, saj te ne ponujajo dovolj stabilnosti, zato se lahko med tekom tudi poškodujete.

UPOŠTEVAJTE STABILNOST IN OPORO

Noga mora biti v tekaških supergah stabilna, poleg tega, vam morajo nuditi tudi zadostno oporo. Razmislite na kakšni podlagi najraje tečete – po asfaltnih cestah, makadamskih brezpotjih ali po gozdu. Bolj neraven je vaš tekaški teren, boljši oprijem morajo imeti vaši tekaški copati. In še nasvet – tekaške copate vedno raje pomerjajte popoldne, ko je stopalo praviloma nekoliko večje ter s športnimi nogavicami, ki jih sicer uporabljate med tekom.

MOŠKA TRAIL TEKAŠKA OBUTEV LA SPORTIVA ULTRA RAPTOR GTX, HERVIS, 174,99 EUR; MOŠKE SUPERGE NIKE, DEICHMANN, 39,99 EUR; MOŠKA OBUTEV ZA TEK SALOMON XA PRO 3D V8 GTX, HERVIS, 159,99 EUR; MOŠKA TEKAŠKA OBUTEV ASICS GEL-CUMULUS 23, HERVIS, 99,99 EUR NAMESTO 139,99 EUR
ŽENSKA TEKAŠKA OBUTEV BROOKS LAUNCH 8 W, HERVIS, 119,99 EUR; ŽENSKE SUPERGE DEICHMANN, 22,99 EUR; ŽENSKE SUPERGE ADIDAS, DEICHMANN, 44,99 EUR; ŽENSKA TRAIL TEKAŠKA OBUTEV LA SPORTIVA ULTRA RAPTOR GTX, HERVIS, 174,99 EUR

Odlično izbiro tekaških copat najdete v trgovinah Deichmann in Hervis, v Hervisu pa tudi vso ostalo opremo za pomladni tek.