Ko 'zapeče' sonce

Sončni žarki so lahko precej škodljivi za kožo in njeno zdravje, zato se ven nikar ne odpravljajte brez sončne zaščite. In če vas vseeno zapeče? Lajšajte bolečino in zmanjšajte rdečino s pomočjo naslednjih pripravkov in strategij.

Čeprav se nam večini vsako poletje zgodi sončna opeklina ali dve, dermatologi pravijo, da je že ena sama preveč. Še posebej, če je ne zdravimo pravilno, saj lahko tvegamo nastanek ran, okužb, brazgotin ali še huje, kožnega raka.

1
TAKOJ V SENCO

Prvi korak, ko na koži opazite ali začutite pekoč občutek, je, da se umaknete v senco, še bolje pa v notranje prostore, saj tudi v senci lahko še vedno sonce najde pot do kože. Sonca se izogibajte dokler se opeklina povsem ne pozdravi.

2
UPORABITE JABOLČNI KIS

Nanos raztopine jabolčnega kisa na od sonca opečeno kožo je preizkušeno naravno zdravilo za sončne opekline. Jabolčni kis je namreč naravni adstringent, ki blaži bolečino in pospešuje proces celjenja. Poleg tega ocetna kislina v njem pomaga pri lajšanju srbenja in vnetju. V loncu zmešajte enaka deleža jabolčnega kisa in vode, v raztopino namočite papirnate brisače, ki jih položite na prizadeto mesto. Pustite da delujejo, dokler se ne posušijo. Ponovite večkrat na dan, nekaj dni. Pripravite pa si lahko tudi kopel – v kad z mlačno vodo zlijte skodelico jabolčnega kisa in se v vodi namakajte 15 do 20 minut.

Poskusite

UPORABITE JABOLČNI KIS
BIO JABOLČNI KIS SPAR NATUR*PUR, SPAR; JABOLČNI KIS, AŠIČ, SPAR; BIO NARAVNO MOTEN JABOLČNI KIS, DMBIO
3
BLAŽITE Z ALOE VERO

Eno najstarejših domačih zdravil za sončne opekline je aloe vera. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti lajša bolečino, ohladi kožo in zdravi opeklino. Najbolje je, da na kožo nanesete ohlajeno aloe vero, ki ponudi takojšnje olajšanje.

BLAŽITE Z ALOE VERO
ALOE VERA GEL FRUIT OF THE EARTH, SANOLABOR; ALOE VERA GEL ESI, BIOTOPIC; GEL ZA NEGO KOŽE PO SONČENJU Z ALOE VERO SUNDANCE, DM
4
PRIVOČITE KOŽI ANTIOKSIDANTE

Sončne opekline povzročajo močni UV-žarki, ki prebijejo kožno pregrado in s pomočjo škodljivih prostih radikalov povzročijo poškodbe, ki površino obarvajo rdeče. Da bi kožo okrepili v boju proti prostim radikalom, ju ponudite antioksidante, zlasti z vitaminom C. Slednji zelo učinkovito nevtralizira oksidativni stres, ki lahko povzroči poškodbe celic. Izberite negovalno kremo za telo, ki vsebuje C vitamin ali druge antioksidante.

PRIVOČITE KOŽI ANTIOKSIDANTE
VITAMINSKA KREMA ZA OBRAZ HEMPTOUCH, SANOLABOR; NARAVNO OLJE GROZDNIH PEŠK YANUMI Z ZELO VISOKO KONCENTRACIJO VITAMINA E, C IN FLAVONOIDOV, BIOTOPIC; KREMA Z VITAMINOM E FRUIT OF THE EARTH, SANOLABOR; LOSJON ZA ZAŠČITO PRED SONCEM SATIN PROTECTION ULTRA RADIANCE ZF 30 HAWAIIAN TROPIC, DM
5
VLAŽITE, VLAŽITE IN ŠE ENKRAT VLAŽITE

Opečena koža zateguje in je tudi na pogled videti izsušena, zato nujno potrebuje vlažilno sredstvo. Da bi se izognili gubam, ki so zelo pogosta posledica opečene kože, izberite negovalno kremo s pravimi sestavinami, denimo z vitaminom E. Tako kot Tako kot vitamin C je tudi vitamin E nevtralizator prostih radikalov in pomaga spodbujati regeneracijo in vlaženje kože.

VLAŽITE, VLAŽITE IN ŠE ENKRAT VLAŽITE
INTENZIVNI LOSJON ZA TELO BEPANTHOL, SANOLABOR; VLAŽILNI LOSJON Z ALOE VERO FRUIT OF THE EARTH, BIOTOPIC; MLEKO PO SONČENJU BIOSOLIS, SANOLABOR; OBNOVITVENA KREMA ZA POVRŠINSKE OPEKLINE REPARE JONZAC, BIOTOPIC; LOSJON ZA TELO Z BIO OLJKO IN BIO ALOE VERO, ALVERDE NATURKOSMETIK, DM