Kako pripraviti zdravo šolsko malico

Če imate doma šolarja, ki ne mara šolske malice, mu jo raje, kot da spušča obroke, pripravite sami. Tu je nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da vaši otroci dobijo tisto, kar potrebujejo.

Šolska malica je pomemben obrok v dnevu šolarja, nenazadnje tudi možgani za dobro delovanje potrebujejo optimalno prehrano. Če želite pomagati umskim aktivnostim vašega otroka, mu zagotovite živila, ki vsebujejo zadostne količine nenasičenih maščobnih kisli, mineralov, vitaminov in beljakovin, predvsem pa živila bogata s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki zagotavljajo čim bolj stabilno raven glukoze v krvi.

PAMETNA IZBIRA

V škatli za šolsko malico naj se znajde čim več živil iz sestavljenih ogljikovih hidratov in čim manj enostavnih sladkorjev. Kaj to pomeni v praksi? Če le gre, se popolnoma izognite belemu sladkorju, sladkarijam in sladkim pijačam ter le-te zamenjajte s polnozrnatimi žiti, vlakninami in beljakovinami, ki bodo poskrbele za potrebno raven energije. Strokovnjaki priporočajo, da se pri pripravi šolske malice ali kosila držite načela 6 delov, ki vsak zajema po eno skupino živil in sicer meso ali ribo (ne pozabite, da rdeče meso, vir železa, spodbuja delovanje možganov), polnozrnata žita ali živila iz njih (denimo polnozrnat kruh, riž, kuskus …), mlečni izdelek (denimo jogurt, sir ali mleko), svežo zelenjavo, kos svežega sadja ter vodo.

NASVETI ZA PRIPRAVO

V kolikor imate doma malega izbirčneža, poskusite zmanjšati možnosti, da tega, kar ste mu pripravili, ne bo pojedel. Sadje denimo narežite na manjše kose, bolj verjetno je, da bo prej pohrustal nekaj kosov sadja, kot pa cel sadež ter zraven priložite moker robček, da se bo lahko obrisal. Sendviče ali denimo zvitke iz tortilj prerežite na pol, če mu bo primanjkovalo časa, da poje oba dela, bo pojedel vsaj enega, drugega pa bo shranil za kasneje. Izberite škatlico za malico s šestimi razdelki ali manjšimi posodicami zloženimi v večjo, da se različne vrste hrane med seboj ne bodo mešale.

ČEMU SE JE OBVEZNO POTREBNO IZOGNITI?

Odgovor na to se glasi, tistemu, kar imajo otroci navadno najraje. V zdravo šolsko malico, ki naj bi pripomogla k dobremu delovanju možganov, ne sodijo sladke pijače kot so sokovi, gazirani napitki, vode z okusi in podobno. Izogibajte se tudi industrijsko predelanim ploščicam iz suhega sadja, ki navadno ne vsebujejo vlaknin, so pa zato toliko bolj bogate s sladkorjem, vsem mlečnim desertom, piškotom, rogljičkom, čokoladam, čipsu, bombonom, slanim prigrizkom in predelanim mesnim izdelkom. Najboljša izbira so zagotovo biološko predelana živila, vsak četrtek jim najdete tudi na Eko tržnici Centra Vič ter zdravi prigrizki kot so riževi vaflji, rastlinsko-sadni napitki, polnozrnate bio palčke, ajdovi kruhki in podobno.

ŠE NASVET ZA KONEC

Če želite, da vaš otrok malico tudi poje, ga vključite v pripravo. Razložite mu, kaj mora vsebovati malica in zakaj je to pomembno, nato pa se skupaj odpravita po nakupih. Prepustite mu, da sam izbere živila in doma tudi sam pripravlja jedi, ki jih bo pojedel v šoli. Možnost, da bo škatlica za malico domov prišla prazna, bo s tem mnogo večja.

POSKUSITE

  • BIO RIŽEVE VAFLJE ČOKOLADO IN KOKOSOM SPAR NATUR*PUR, SPAR, 1,29 EUR
  • DMBIO BIO OTROŠKI OVSENI NAPITEK Z BANANO, DM, 0,89 EUR
  • HEMPKI Z BIO KONOPLJO IN MEŠANICO SEMEN BIO NATURA, DM, 2,59 EUR
  • POLNOZRNATE HRUSTLJAVE PALČKE WERZ, BIOTOPIC, 2,77 EUR
  • AJDOVE KRUHKE BREZ GLUTENA JARDIN BIO, BIOTOPIC, 2,98 EUR
  • POSODE ZA SHRANJEVANJE S BUDGET, SPAR, 2,59 EUR