Čas je za domače shranke!

Vložite najljubše sadje in v njem boste lahko uživali tudi izven sezone. Pripravili smo vam dva sladka in za pripravo preprosta recepta.

Namaz iz breskev

SESTAVINE ZA 4 KOZARCE:

  • 1 kg breskev
  • 300 ml breskovega soka
  • 50 ml limonovega soka
  • 100 g sladkorja ali sladkornega nadomestka
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički mletega ingverja
  • 2 žlički mletega koriandra.


POSTOPEK:

  • Najprej pripravite breskve. Zarežite v njihovo kožo, nato jih denite v krop vrele vode za 2 minuti.
  • Odcedite jih, prelijte s čim bolj mrzlo vodo in olupite. Odstranite koščico ter breskve narežite na majhne kose.
  • Vse sestavine stresite v ponev, pristavite in zavrite, nato pa temperaturo nekoliko znižajte in sestavine kuhajte dobro uro in pol oz. toliko časa, da se marmelada zgosti. Vmes jo nekajkrat premešajte.
  • Kozarce za vlaganje segrejte v pečici ogreti na 120 °C in sicer tako, da jih postavite na rešetko brez pokrovčkov z odprtino navzdol, pokrovčke pa zložite poleg njih.
  • Segrevajte jih 15 minut, pečico ugasnite in pustite da se v njej ohladijo.
  • Namaz nadevajte v sterilizirane kozarce do roba, zaprite s pokrovčkom in ohladite. Hranite v hladnem prostoru. Preden namaz uporabite, naj počaka teden dni.


UPORABA:

Namaz lahko namažete na kruh kot marmelado, odlično pa se poda tudi mesnim jedem in stročnicam.

Vse sestavine najdete v trgovinah Interspar, dm in Biotopic, za ekološko ponudbo sadja pa v četrtek obiščite Eko tržnico Centra Vič.

Džem iz gozdnih sadežev

SESTAVINE ZA 4 KOZARCE:

  • 1 kg gozdnih sadežev
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 500 g želirnega sladkorja.


POSTOPEK:

  • Polovico gozdnih sadežev denite v kozico in prelijte s pomarančnim sokom.
  • Zavrite, znižajte temperaturo in kuhajte približno 5 minut, da se sadje zmehča. Odstavite in pustite, da se zmes nekoliko ohladi.
  • V ohlajeno zmes stresite preostale gozdne sadeže in vse skupaj s paličnim mešalnikom obdelajte do gladkega.
  • Vmešajte želirni sladkor, nato vse skupaj vrnite nad ogenj, zavrite in kuhajte 5 minut.
  • Še vroč džem nadevajte v sterilizirane kozarce do roba (kako jih sterilizirate preberite v prejšnjem receptu), zaprite s pokrovom in ohladite. Hranite na hladnem.


UPORABA:

Džem je odličen skupaj z maslom in kruhom, z njim lahko nadevate palačinke, mafine ali piškote.