Težave z glutenom pozabljene

Gluten, beljakovina, ki se nahaja v pšenici in njej sorodnih vrstah žit, lahko povzroča različne težave od preobčutljivosti in alergije na gluten do celiakije. Kako se mu je mogoče izogniti? Tu je nekaj nasvetov.

PREOBČUTLJIVOST, ALERGIJA ALI CELIAKIJA

Preobčutljivost na gluten, alergija nanj ali celiakija so tri različne zadeve, ki jih je med seboj potrebno ločiti. Med tem, ko osebe preobčutljive na gluten le-tega slabo prenašajo in ga večinoma le s težka prebavljajo (pogosti simptomi so bolečine v trebuhu, pekoč občutek, napihnjenost, občutek polnosti, zaprtje, driska in utrujenost), redke alergije na gluten povzročajo neposredne reakcije (denimo težave z dihanjem), pa je celiakija avtoimunska bolezen prebavil povezana z uživanjem glutena, ki povzroča vnetje tankega črevesja. Čeprav je izločitev glutena iz prebave nujno za vse omenjene primere, pa je pri celiakiji slednje še posebno pomembno – intolerantni na gluten se morajo strogo držati brezglutenske diete, saj celiakija povzroča številne resne zdravstvene težave.

KAKO SE MU IZOGNITI?

Gluten je zelo pogosta sestavina živil, ki ga, najdemo v pšenici in drugih žitih, v predelanem žitu, denimo v kosmičih, kuskusu, moki, škrobu in otrobih, pa tudi v industrijsko predelani hrani, kjer predstavlja pomembno sredstvo za vezavo in zgoščevanje. Možnost, da se gluten na vašem krožniku znajde vsak dan in to večkrat je torej zelo pogosta. Čemu se je pametno izogniti? Pšenici, rži, ječmenu in ovsu ter vseh izdelkih, ki jih vsebujejo. Ker je gluten pogost v pripravljenih jedeh veedno preverite ali se nahaja v sladkorju v prahu, bonbonih, čipsu, jušnih kockah, instant jedeh, v omakah, gorčici, pekovskem kvasu in pecilnem prašku, čokoladi in v trgovskem suhem sadju.

S ČIM GA ZAMENJATI?

V kolikor se morate glutenu izogniti, slednje še ni konec sveta, saj imate na voljo vrsto živil, ki ga ne vsebujejo. Med njimi so riž, proso, koruza, ajda in kvinoja, stročnice (fižoč, leča in čičerika), krompir, pecilni prašek in iz vinskega kamna … Najboljša izbira je nakup živil z oznako 'brez glutena', ki zagotavljajo, da se ta ne bo znašel na vašem krožniku. V Centru Vič jih najdete v trgovinah Interspar, dm in Biotopic.

NEPOGREŠLJIVA ŽIVILA BREZ GLUTENA ZA VSAK DAN

  • BIO POLNOZRNATA OVSENA MOKA BREZ GLUTENA DMBIO, DM, 2,49 EUR
  • BIO OVSENI KOSMIČI BREZ GLUTENA IN LAKTOZE SPAR FREE FROM, INTERSPAR, 3,79 EUR
  • BIO MEŠANICA ZA PRIPRAVO KRUHA S 15 % KALJENIMI POLNOZRNATIMI SEMENI BREZ GLUTENA DMBIO, DM, 3,49 EUR
  • KRUH S SEMENI BREZ GLUTENA IN LAKTOZE SPAR FREE FROM, INTERSPAR, 1,59 EUR
  • BIO SUŠENE TESTENINE IZ KORUZE IN RIŽA BREZ GLUTENA DMBIO, DM, 2,09 EUR
  • LAZANJA BREZ GLUTENA SEITZ, BIOTOPIC, 3,89 EUR
  • TORTILJA ČIPS ČILI BREZ GLUTENA IN LAKTOZE JARDIN BIO, BIOTOPIC, 2,48 EUR
  • BIO MLEČNA ČOKOLADA Z JAGODAMI BREZ GLUTENA IN LAKTOZE SPAR FREE FROM, INTERSPAR, 2,49 EUR
  • BIO OVSENI KRUHKI BREZ GLUTENA JARDIN BIO, BIOTOPIC, 2,99 EUR