5 VITAMINČKOV ZA VAŠE TELO

Ali vaše telo dobi dovolj vitaminov? Preverite, kateri so tisti, brez katerih vaš organizem ne more, in kako ravnati, da mu jih boste zagotovili dovolj.

VITAMIN A

Zagotovo ste že slišali, da ni dobrega vida brez vitamina A. To drži, pa vendar ta vitamin pomaga še pri marsičem, med drugim je ključen za normalno rast, sodeluje pri presnovi železa, vpliva na delovanje imunskega sistema, pa tudi ko gre za reprodukcijo ter razvoj celic in tkiv ga ne sme manjkati. Z uravnoteženo prehrano si lahko zagotovite potrebne zaloge vitamina A, še posebej izdatni naravni viri so denimo paradižnik, korenje, rumena zelenjava in sadje, pa jajca, mleko, mlečni izdelki in ribje olje. Če pa vam prav nič izmed naštetega ne gre v slast, je pametno poseči po prehranskih dopolnilih.

ZNAKI, DA VAM 'A-ja' PRIMANJKUJE: nočna slepota, suho očesno vnetje, pogoste okužbe, suha in raskava koža, krhki lasje in nohti.


PREIZKUSITE:

  • BIOMULSION VITAMIN A V TEKOČINI BIOCARE, SANOLABOR, 14,88 EUR
  • BIO KORENČKOV SOK, BOGAT S PROVITAMINOM A, IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE DMBIO, DM, 1,98 EUR

VITAMIN B

Vitamin B ni le en, kar osem jih je in vsak izmed njih v telesu opravlja svojo nalogo. B1 ali tiamin denimo skrbi za normalno delovanje živčnega sistema, mišic in srca, B2 ali riboflavin poskrbi za zdravo kožo, zdrave lase in nohte, B3 za spolne hormone in možgane, B5 sodeluje pri presnovi maščob in ogljikovih hidratov … Dobri naravni viri vitaminov B so mleko in mlečni izdelki, meso, listnata zelenjava, fižol in grah, kot prehranski nadomestek pa je priročen kar B-kompleks, ki vsebuje vseh osem vitaminov iz skupine B. In kdaj je pametno vitaminov iz skupine B uživati malce več? Če ste vegetarijanec ali vegan, ste starejši od 50 let, uporabljate antiacide oziroma imate težave z želodcem ali s tankim črevesjem.

ZNAKI, DA VAM JIH PRIMANJKUJE: vneta in suha koža, depresija, bolečine v mišicah, razjede na ustni sluznici in razpoke v ustnih kotičkih, prebavne težave, nevrološke motnje, utrujenost, motnje v spanju, mišični krči, slabokrvnost.


PREIZKUSITE:

  • B-KOMPLEKS HOLISTIC, SANOLABOR, 16,91 EUR
  • B-COMPLEX DRINK MIX BABE'S, DM, 5,19 EUR
  • VITAMIN B12 SANCT BERNHARD, BIOTOPIC, 6,95 EUR

VITAMIN C

Poleg tega, da ima vitamin C pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje tudi pri nastajanju kolagena, nujnega za dobro stanje kože, zob, žil in kosti, za piko na i pa je tudi odličen antioksidant. Veliko vitamina C je v zelenjavi in sadju, denimo citrusih, jagodičevju, krompirju in papriki. Če ste fizično zelo aktivni ali kadite, potrebujete vitamina C več, zato poskrbite, da ga boste zaužili dovolj, ali pa posezite po katerem izmed dodatkov.

ZNAKI, DA VAM GA PRIMANJKUJE: dovzetnost za okužbe, bolečine v sklepih in okončinah, utrujenost, razdražljivost, krvavitve na koži in sluznicah.


PREIZKUSITE:

  • ŽVEČLJIVI BONBONI VITAMIN C Z NARAVNIM OKUSOM POMARANČE, JAMIESON, SANOLABOR, 17,68 EUR
  • NARAVEN VITAMIN C IZ ACEROLE, BIOTOPIC, 19,55 EUR
  • LIPOSOMSKI VITAMIN C Z OKUSOM ANANASA, EKOLIFE NATURA, DM, 31,49 EUR

VITAMIN D

Edini vitamin, ki ga lahko naš organizem s pomočjo sončne svetlobe proizvede sam, je pravzaprav hormon. Ključen za trdne kosti (tudi zato, ker pospešuje vsrkavanje kalcija) je pomembno povezan tudi z imunskim sistemom, zato ga nikakor ne gre zanemariti. Kako ga telesu zagotoviti dovolj? Trikrat na teden se za 20 minut nastavite sončku (denimo obraz in roke)! Poleti to zagotovo ne bi smel biti problem, pozimi pa si je treba dovolj vitamina D zagotoviti z ustrezno prehrano (dober vir so mleko, mlečni izdelki, losos, tuna in na sploh ribje olje).

ZNAKI, DA VAM GA PRIMANJKUJE: dovzetnost za okužbe, izčrpanost in utrujenost, zmanjševanje kostne mase in zlomi, depresivna občutja.


PREIZKUSITE:

  • VITAMIN D 1000 V PRŠILU, MEDEX, SANOLABOR, 5,60 EUR
  • VITAMIN D V SPREJU DLUX 3000, BETTERYOU, BIOTOPIC, 14 EUR
  • VITAMIN D3 Z DVOJNO MOČJO, NUTRILAB, DM, 8,69

VITAMIN E

Vitamin E je močan borec proti prostim radikalom, zato slovi kot eden izmed najučinkovitejših antioksidantov, varovalec telesa pred staranjem, pa tudi pred srčno-žičnimi boleznimi, rakom in artritisom. Najdete ga v rastlinskih oljih, denimo v olju ogrščice, pšeničnih in koruznih kalčkov, ter v raznih oreških, recimo mandljih.

ZNAKI, DA VAM GA PRIMANJKUJE: utrujenost, nezbranost, slabši refleksi, slabokrvnost.


PREIZKUSITE:

  • OLJE PŠENIČNIH KALČKOV Z NARAVNIM VITAMINOM E V KAPSULAH, A. VOGEL, SANOLABOR, 9,36 EUR
  • MAGNEZIJ IN VITAMIN E MEGA SPORT, KRÜGER, SPAR, 3,39 EUR
  • Vitamin E NOW, BIOTOPIC, 16,94 EUR

Največ vitaminov je v lokalno pridelanih svežih živilih. Vsak četrtek med 13. in 18. uro jih najdete na Eko tržnici centra Vič.