Domači sladoled!

Ste pripravljeni za 100% domači sladoled? Pripravite ga lahko povsem preprosto!

Sladoled lahko pripravite iz katerega koli svežega ali zamrznjenega sadja. Obiščite Eko tržnico centra Vič za ekološko pridelane lokalne pridelke.

JAGODNI SLADOLED Z METO

SESTAVINE:

  • 350 g svežih očiščenih jagod
  • 1 pest lističev sveže mete
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • sok 3 limet
  • sok 1 limone
  • 600 g jogurta.


POSTOPEK

  • Očiščene jagode obdelajte do gladkega z električnim mešalnikom.
  • Lističe mete drobno nasekljajte in jih denite v lonček z obema sladkorjema. Pustite, da počivajo vsaj 10 minut.
  • V pasirane jagode vmešajte sok limet in limone ter meto s sladkorjem.
  • Zmes vlijte v plastično posodo za zamrzovanje s pokrovom in jo postavite v zamrzovalnik za štiri ure. Na vsake pol ure zmes dobro premešajte, najbolje kar z električnim mešalnikom.

FIGOV SLADOLED

SESTAVINE:

  • 300 g svežih ali suhih fig
  • 150 ml vode
  • 30 g sladkorja
  • 500 ml jogurta
  • 50 ml sladke smetane
  • ¼ žličke naribane limonine lupinice bio limone
  • 200 g rikote
  • 100 ml mleka.


POSTOPEK

  • Fige očistite in narežite na manjše kose.
  • Stresite jih v lonec z vodo, dodajte sladkor, nato pa jih kuhajte, da se povsem zmehčajo.
  • Kuhane s paličnim mešalnikom obdelajte do gladkega, dodajte jogurt, stepeno sladko smetano in limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešajte.
  • V posebni skledi rikoto zmešajte z mlekom in ju dodajte v sladoledno maso.
  • Maso vlijte v plastično posodo za zamrzovanje s pokrovom in jo postavite v zamrzovalnik za štiri ure.
  • Na vsake pol ure zmes dobro premešajte, najbolje kar z električnim mešalnikom.