Poletni bralni izziv

Želite popestriti letošnje poletje s prav posebnim izzivom za celotno družino? Omislite si družinski bralni maraton. Dolgčas zagotovo pregnan!

Družinski bralni maraton je odlični poletni izziv, ki ne odžene le dolgočasje, obenem namreč spodbuja bralno kulturo in mlajšim članom družine nudi dober vzgled. Kako ga začeti? Izdelajte družinsko bralno razpredelnici na katero zapišite imena vseh družinskih članov, pod njimi pa pustite prostor, kamor boste vpisovali naslove prebranih knjižnih del ter število prebranih strani. Na koncu poletja preštejte število strani in dobili boste … zmagovalca. Seveda mu pripada nagrada, kakšna bo, pa določite še preden začnete z branjem prve knjige. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj novih knjižnih uspešnic za odrasle kot tudi za otroke.

Obiščite bralni kotiček Centra Vič, kjer lahko v vročih poletnih dneh v prijetnem hladu uživate v brezplačnem branju naših knjig.

ZA ODRASLE

TARA WESTOVER: OSVOBOJENA, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
TARA WESTOVER: OSVOBOJENA, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Tara je odrasla v versko gorečni mormonski ameriški družini, ki verjame, da je konec sveta blizu. Sedem otrok, ki so se vsi rodili doma, ne hodi v šolo, namesto tega, delajo na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe. Kljub temu Taro, najmlajšo med njimi, vabil drugačen svet, ki ni živel po verskih dogmah njenega očeta: svet, v katerem se ljudje niso pripravljali na konec sveta, ampak so se družili, hodili v knjižnice, gledališče ... in v šolo. Na lastno pest in z neverjetno zagrizenostjo dekle naredi sprejemni izpit in s 17 leti prestopi prag univerze, kjer spoznala, zakaj lahko izobrazbo enačimo s svobodo. Spomini, danes 30-letne doktorice zgodovine, so postali velika svetovna uspešnica, ki vzame sapo. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.

LESLEY-ANN JONES: FREDDIE MERCURY BIOGRAFIJA, UČILA
LESLEY-ANN JONES: FREDDIE MERCURY BIOGRAFIJA, UČILA

Resnična zgodba je celovit življenjepis Freddieja Mercuryja izpod peresa nagrajene rokovske novinarke Lesley-Ann Jones, ki je Queene spremljala na številnih turnejah in z eno najboljših rokovskih skupin vseh časov spletla trajne prijateljske vezi. To ji je omogočilo neposreden dostop do preostalih članov skupine in tistih, ki so bili Freddieju najbližje, zato je avtorica lahko napisala izjemno poglobljeno pripoved o morda najbolj priljubljenem in hkrati najbolj zapletenem liku v svetu glasbe. Na voljo v megamarketu Interspar.

DANIELA KRIEN: LJUBEZEN V STISKI, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
DANIELA KRIEN: LJUBEZEN V STISKI, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Nemška pisateljica v svojem drugem romanu, mednarodni uspešnici, spremlja zgodbe petih žensk, ki so si različne, a vendar tako podobne. Vse se namreč vrtijo okrog dilem, povezanih z navidezno svobodno izbiro našega časa: materinstvo ali kariera? Partnerstvo ali svoboda? Kompromis ali negotova sreča? Ko v iskanju svoje poti naletijo na nerazumevanje in utesnjujoča pričakovanja, se razkrije njihova stiska, stiska sodobne ženske, ki od življenja hoče nekaj več. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.

MARK SULLIVAN: POD ŠKRLATNIM NEBOM, UČILA
MARK SULLIVAN: POD ŠKRLATNIM NEBOM, UČILA

Pino Lella se ne meni za vojno ali naciste. Je popolnoma običajen italijanski najstnik – v njegovih mislih ni prostora za veliko drugega kot glasbo, hrano in dekleta –, a so mu dnevi brezskrbnosti šteti. Ko stanovanje njegove družine v Milanu uničijo zavezniške bombe, postane del podzemnega gibanja, ki pomaga judom bežati čez Alpe. Ameriški pisatelj, znan predvsem po pisanju z Jamesom Pettersonom, je po desetletnem raziskovanju gradiva napisal privlačno zgodovinsko sago, pretkano z napetostjo in ljubeznijo. Pod škrlatnim nebom je roman po resničnih dogodkih, ki se je povzpel na sam vrh prodajnih uspešnic. Na voljo v megamarketu Interspar.

KRISTINA OHLSSON: IZREČENE LAŽI, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
KRISTINA OHLSSON: IZREČENE LAŽI, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Za ljubitelje dobrih kriminalk! Martin Benner je razvozlal nedoumljivo smrt Sare Teksas. Toda kje je Mio, njen štiriletni sin? Izginil je brez sledu. Če hoče Martin sebi in svojim najbližjim rešiti glavo, mora najti fantka. Poleg tega mora ugotoviti, kdo mu skuša podtakniti umore. Ljudje, pri katerih išče odgovore, drug za drugim umirajo, policija mu diha za ovratnik in čas se izteka … Obseda ga preganjavica, saj ne ve več, komu lahko zaupa. Vse bolj se mu dozdeva, da sta Sarin morilec in Miov ugrabitelj ena in ista oseba. Martin se zave, da ne bo mogel rešiti obeh, Mia in sebe. Moral bo izbrati. Roman Izrečene laži, je že drugi iz serije o Martinu Bennerju. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.

JAMIE BRENNER: DOM ZA PENNY, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
JAMIE BRENNER: DOM ZA PENNY, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Dom za Penny je vznemirljiv roman kot nalašč za pobeg v poletni oddih. Emma Mapson je hotelska receptorka v letovišču Sag Harbor. Eden najimenitnejših obiskovalcev hotelskega bara je sloviti slikar Henry Wyatt, ki si je tu ustvaril dom in ki vedno kramlja z Emmino hčerko Penny ... Ko ostareli Henry nepričakovano umre, Emmo osupne novica, da je svojo čudovito hišo zapustil prav Penny. Oporoka razbesni slikarjevo dolgoletno prijateljico in agentko Beo, saj je Henry hišo in svoje slike obljubil njej. Odpravi se v Sag Harbor, odločena, da bo razkrinkala pohlepno domačinko in ovrgla oporoko. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.

ZA OTROKE

ANJA ŠTEFAN: IMAM ZELENE ČEVELJČKE, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
ANJA ŠTEFAN: IMAM ZELENE ČEVELJČKE, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Anja Štefan in Jelka Reichman sta izjemno priljubljeni soustvarjalki slikanic. Skorajda ni slovenskega otroka, ki ne bi poznal pesmi in čudovitih podob teh dveh umetnic iz knjig, kot so Sto ugank, Še sto ugank, Lonček na pike in druge. Slikanica Imam zelene čeveljčke vabi otroke v pisanost pravljičnega sveta. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.

DAVID BADDIEL: AGENCIJA ZA STARŠE, UČILA
DAVID BADDIEL: AGENCIJA ZA STARŠE, UČILA

Bartol je do grla sit lastnih staršev. Dolgočasni so in prestrogi, najbolj od vsega pa jim zameri, da so mu dali ime Bartol. Povrhu vsega pa ima mlajši sestri dvojčici, ki sta strašno nadležni in ga nenehno zbadata. Tako si Bartol zaželi, da bi imel novo družino – in nenadoma se znajde na Agenciji za starše, kjer so otroci tisti, ki si izbirajo starše. Fant je prepričan, da so se mu uresničile sanje. Toda kmalu ugotovi, da bi moral paziti, kaj si je zaželel, saj se izkaže, da izbira nove mame in očeta ni tako preprosta, kot se zdi … Agencija za starše je prvenec britanskega komika Davida Baddiela, ki jo je z ilustracijami popestril nagrajeni ilustrator Jim Field. Na voljo v megamarketu Interspar.

JENNIFER MOORE MALLINOS: ŽIGA PREIZKUŠA SVOJ POGUM, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA
JENNIFER MOORE MALLINOS: ŽIGA PREIZKUŠA SVOJ POGUM, ZALOŽBA MLADINSKA KNJIGA

Čeprav se igra prijateljev začne nedolžno in celo trapasto, se hitro sprevrže v izjemno nevarno tekmo. Žiga še nikdar ni zavrnil izziva, ki so mu ga postavili. Pri igri »kdo si drzne« pa še posebej ne – tudi če mora narediti kaj tveganega. Po njegovem je najhujše na svetu to, da te vse počitnice obkladajo z mevžo samo zato, ker si nisi upal sprejeti izziva. Nato pa se nenadoma vse spremeni … Kaj se bo zgodilo, ko se bodo prijatelji zgolj zaradi izzivanja pri igri znašli v resnični nevarnosti? Namen knjige je pomagati otrokom razumeti, da lahko tekmovalne igre, pri katerih si postavljajo izzive, postanejo nevarne in se slabo končajo. Na voljo v trgovini Mladinska knjiga.