Na žaru

Ste se odločili, da to poletje postanete pravi žar mojster? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bodo vaše jedi tokrat res popolne.

Vedno čisto

Ste vedeli, da je najpomembnejši začetni korak peke na žaru, prav brezmadežno čist žar? Preden karkoli položite nanj, ga zato temeljito očistite. To storite tako, da žar segrejte na visoko temperaturo, počakajte toliko časa, da vsi ostanki zoglenijo, nato pa rešetko dobro skrtačite in osušite. Seveda ne smete pozabiti očistiti tudi vse druge dele žara. V kolikor se vam s čiščenjem žara ne da ukvarjati, pa je odlična rešitev priročni žar za enkratno uporabo. Še posebej prav pride na piknikih.

Vedno čisto
ŽAR ZA ENKRATNO UPORABO BARBECUE PICKNICK GRILL, INTERSPAR / ČISTILO ZA PEČICE IN ŽARE FORNET, INTERSPAR
Začnite na najvišji vročini

Mojstri peke na žaru svetujejo, da žar pred peko vedno segrejete na najvišjo temperaturo. Ko jo dosežete, pa temperaturo znižajte v skladu z jedjo, ki jo boste pripravljali. Pred peko vedno preverite, kakšna temperatura je primerna za jed, ki jo pripravljate, na kakšnem ognju jo je najbolje peči – direktnem ali indirektnem, ter koliko časa mora trajati peka. Slednje je še posebej pomembno pri peki mesa, saj je lahko meso velikokrat zunaj močno pečeno, notri pa še surovo. In ne pozabite, da lahko na žaru poleg mesa pečete tudi zelenjavo in celo sadje ter mehke bombone.

Začnite na najvišji vročini
GOVEJI ČEVAPČIČI SPAR BBQ, INTERSPAR / VEGANSKA KLOBASA ZA PEČENJE SPAR VEGGIE, INTERSPAR / MEHKI PENASTI BONBONI SPAR MARSHMALLOWS, INTERSPAR 
Bodite osredotočeni

Peka na žaru zahteva vašo popolno pozornost, zato je ključno, da si, preden začnete, vse potrebno pripravite – hrano, krožnike in druge pripomočke, ki jih potrebujete. Ko pečete, vedno ostanite blizu žara, da lahko hrano ves čas preverjate, sicer se kaj hitro lahko zgodi, da bo vaše kosilo ali večerja preveč pečena ali celo zažgana. In ne pozabite – naj bo vaš piknik okolju prijazen. Izberite krožnike, ki jih je mogoče reciklirati.

Bodite osredotočeni
KROŽNIKI IZ SLADKORNEGA TRSA SIMPEX, INTERSPAR
Kako preveriti temperaturo?

Najbolje je, če izberete žar, ki je opremljen s termometrom. V kolikor to ni mogoče, pa si lahko pomagate tudi z roko. Približajte jo rešetki žara na približno 5 centimetrov in štejte, koliko sekund mine preden začnete čutiti premočno vročino in morate roko umakniti. Praviloma je žar ogret okoli 250 °C, če lahko roko obdržite v bližini žara med 1 in 2 sekundama, 2 do 4 sekunde kažeta na srednje vroč žar (približno 200 °C), 4 do 5 sekund na srednjo temperaturo (okoli 180°C), 6 do 7 sekund na srednje nizko temperaturo (okoli 160 °C) in 7 do 9 sekund na nizko temperaturo (nekje okoli 130°C).