Zelenjavni januar

Sodelujte v globalnem gibanju imenovanem veganuary, ki ljudi po vsem svetu v januarju vabi, da na svojem krožniku meso zamenjajo z rastlinskimi jedmi. Poskusite! Slednje je odlična priložnost, da v svoj jedilnik uvrstite več sadja in zelenjave. Tu sta dva recepta za dober začetek.

SOLATA Z OHROVTOM IN BROKOLIJEM

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:

  • ½ rdele čebule
  • 1/2 koromača
  • 6 listov ohrovta
  • 6 majhnih paradižnikov
  • 2 pesti cvetov brokolija
  • 1 pomaranča
  • 1 žlica gorčice
  • bel balzamični kis
  • olivno olje
  • sol in poper.


POSTOPEK:

  • Vso zelenjavo ustrezno očistite.
  • Čebulo in koromač narežite na manjše kose.
  • Liste ohrovta prepolovite, paradižnike pa prerežite na pol.
  • Brokoli za minuto in pol potopite v osoljen krop, nato ga precedite in na hitro ohladite v zelo mrzli vodi.
  • Pomarančo olupite in krhlje prepolovite, peške pa odstranite.
  • Gorčico, kis in olje ter sol in poper po okusu zmešajte v lončku, da se sestavine dobro povežejo med seboj.
  • Vso zelenjavo in pomarančo nato stresite v večjo skledo, prelijte z gorčičnim prelivom in premešajte, nato pa solato razdelite na dva krožnika in ponudite.


JUTRANJI KOZARČKI S SADJEM IN CHIO

SESTAVINE ZA 3 KOZARČKE:

  • 310 ml rastlinskega mleka, denimo kokosovega in še kakšni dve žlici za bananin pire
  • 3 žlice chia semen
  • 200 ml rastlinske smetane za stepanje
  • 1 banana
  • 150 g jagod
  • 1 kivi
  • 2 pesti gozdnih sadežev ali drugega sadja za okras
  • nekaj lističev sveže mete.


POSTOPEK:

  • V vsak kozarec do približno ¾ nalijte rastlinsko mleko. Vanj vmešajte po eno žlico chia semen, kozarec pokrijte in postavite v hladilnik za nekaj ur, najbolje pa kar čez noč. Vmes nekajkrat premešajte, chia bo nabrekla in dobili boste gost puding.
  • Ko je puding pripravljen se lotite priprave nadevov.
  • Najprej stepite rastlinsko smetano, da dobite lepo gosto zmes.
  • Za bananin pire banano narežite na kose, prelijte z malce rastlinskega mleka in vse skupaj do gladkega obdelajte s paličnim mešalnikom, nato vmešajte žlico ali dve stepene smetane.
  • Za jagodni pire 100 gramov jagod do gladkega obdelajte s paličnim mešalnikom.
  • Kivi in preostale jagode očistite in narežite na tanke rezine.
  • V kozarce s chia pudingom najprej razporedite rezine jagod in kivija, nato vsak kozarec do vrha napolnite z različnim nadevom – enega s stepeno smetano, drugega z bananinim pirejem in tretjega z jagodnim, lahko pa pireje po plasteh združite tudi v enem kozarcu ali pa jih poljubno mešate – možnosti so neštete.
  • Na koncu vse skupaj okrasite z gozdnimi sadeži ali z drugim sadjem po vašem okusu in z lističi mete.

Lokalne in domače ekološko pridelane sestavine vas vsak četrtek med 13. in 18. uro čakajo na Eko tržnici Centra Vič!