4 slastni napitki za praznične dni

Razveselite sebe in svoje z izbranimi napitki, pravšnjimi za praznične dni. Ker pogrejejo telo in duha so odlična priložnost za najrazličnejša druženja ter zdravice.

VROČA ČOKOLADA

SESTAVINE:

  • 1 vrečka čokoladnega pudinga v prahu
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 l polnomastnega mleka
  • 100 g temne čokolade
  • sladka smetana.


POSTOPEK

  • Čokoladni puding, sladkor in kakav zmešajte s 4 žlicami mleka.
  • Mleko zavrite in odstavite, vmešajte puding s kakavom in sladkorjem, dodajte nalomljeno čokolado, znova postavite na štedilnik in mešajte nekaj minut, da se zmes zgosti, čokolada pa stopi.
  • Vročo čokolado nalijte v kozarce in okrasite s stepeno sladko smetano.
PIÑA COLADA

SESTAVINE:

  • 3 cl belega ruma
  • 3 cl rjavega ruma
  • 10 cl ananasovega soka
  • 3 cl sladke smetane
  • 3 cl kokosovega sirupa
  • led


PRIPRAVA:

  • V mešalniku za koktajle skupaj z ledom temeljito premešajte vse sestavine.
  • Vsebino precedite v vnaprej ohlajen kozarec in ponudite.
JAJČNI LIKER

SESTAVINE:

  • 1/2 l mleka
  • 4 rumenjaki
  • 5 žlic sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1,5 dl konjaka
  • 1 dl sladke smetane
  • muškatni orešček
  • čokolada v prahu za posip


POSTOPEK:

  • Zmešajte rumenjake in sladkor, da dobite rahlo penasto zmes. V drugi posodi zmešajte mleko in sladko smetano, nastrgajte malo muškatnega oreščka za okus in zmes počasi segrevajte.
  • Segreto mleko in smetano zelo počasi prilivajte k penasti jajčni zmesi in mešajte. Zmes spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 °Celzija. Ves čas mešajte, dokler se ne začne zgoščevati. Odstavite z ognja in vmešajte žganje.
  • Liker lahko postrežete še topel ali pa počakate, da se ohladi. Okrasite ga z naribanim muškatnim oreščkom, s cimetom ali čokolado v prahu.
RDEČE KUHANO VINO

SESTAVINE:

  • 0,5 l rdečega vina
  • 0,5 l vode
  • 8 žlic sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 pomaranča
  • 1 mandarina
  • 10 klinčkov
  • 3 cimetove paličice
  • zvezdasti janež


POSTOPEK:

  • V večji lonec natočite vino in vodo, dodajte obe vrsti sladkorja, cimetovo paličico in klinčke ter na rezine narezano pomarančo in mandarino.
  • Kuhajte tako dolgo, da tekočina zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor raztopi.
  • Ko je vino pripravljeno, s penovko odstranite koščke pomaranče in mandarine. Vino natočite v kozarce, ki jih okrasite s pomarančnimi kolobarji in cimetovimi paličicami ter zvezdastim janežem.