Kaj je 'self-care' in zakaj je blagodejen za počutje

Skrb zase ali po angleško self-care je beseda o kateri se v zadnjem času precej govori. Vse bolj jasno je, da v obremenjujočem vsakdanu pogosto čas, ki bi ga morali nameniti sebi, namenjamo opravkom, zadolžitvam in drugim. Slednje lahko hitro pripelje do izgorelosti, pomanjkanja energije, slabe volje ter celo do tesnobe in simptomov depresije, zato je pomembno, da malce pozornosti sebi namenite vsak dan. Tu je nekaj predlogov, ki jih je pametno vključiti v svojo rutino.

1 NAČRTUJTE DRUŽENJE

V času socialne osamitve je pametno zavestno načrtovati druženje z drugimi ljudmi. Najmanj dvakrat mesečno organizirajte srečanje s prijatelji, četudi gre le za kratko kavo in hiter klepet. Raziskovalci sicer ne vedo natančno zakaj, vendar pa raziskave kažejo, da zadovoljno družabno življenje ščiti pred upadom kognitivnih sposobnosti. Prijeten prostor za druženje vam ponuja Center Vič (privoščite si dobro kavo ali kakšen drug napitek v čajnici Sir Winston ali v kavarni Neo Caffe), v kolikor pa ven ta hip ne morete, organizirajte vsaj druženje po spletu, tudi to je bolje kot nič.

2 PRIVOŠČITE SI SPROŠČUJOČO KOPEL

Hitro tuširanje vsaj enkrat tedensko zamenjajte s sproščujočo kopeljo. Natočite si toplo vodo, napolnite jo z blagodejno kopalno soljo, prižgite kakšno svečko in uživajte v objemu vode.

POSKUSITE: KOPALNO SOL IZ MRTVEGA MORJA MIVOLIS, DM, 2,99 EUR in DIŠEČO SVEČO GLADE I LOVE YOU, SPAR, 4,48 EUR
3 TELOVADITE PRED TELEVIZIJO

Okrepite mišice kar med gledanjem najljubše nadaljevanke, vaše telo vam bo hvaležno. Pomagajte si z utežmi, dvigovanje uteži namreč izboljšuje gostoto kosti, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter ohranja moč mišic.

POSKUSITE: SET UTEŽI FACTNEOPREN 2 X 1KG, HERVIS, 14,99 EUR
4 POMASIRAJTE NOGE

Masaža telesa je znana po svojem sproščujočem učinku na telo in duha. Nič hudega, če pri roki nimate nobenega maserja, s pravim pripomočkom si lahko masažo privoščite tudi sami doma ali pa na delovnem mestu. Stopala lahko na primer odlično zmasirate z maserjem za noge, ki ga položite na tla. Prinese takojšnje ugodje!

POSKUSITE: MASER ZA NOGE S PETIMI VALJI, SANOLABOR, 9,31 EUR
5 PIJTE DOVOLJ TEKOČINE

Zadostno pitje vode je ključno ne le poleti, pač pa tudi pozimi. Naše telo zaradi premajhnega vnosa tekočine lahko namreč dehidrira, kar posledično povzroča utrujenost, slabo počutje, upočasnjeno prebavo, pa tudi večjo dovzetnost za morebitne okužbe. Da boste pili dovolj lahko poskrbi tudi lepa steklenica za vodo, le vedno polna mora biti.

POSKUSITE: STEKLENICO ZA VODO BOTTLE&MORE, BAGS&MORE, 11,99 EUR
6 ZAČNITE JUTRO Z ZELENIM ČAJEM

Strokovnjaki menijo, da lahko pitje zelenega čaja zjutraj in dopoldne pripomore k optimalnim vrednostim holesterola v krvi ter posledično k boljšemu zdravju srca. Če bo pitje zelenega čaja postalo vaša vsakdanja navada, lahko slednje pozitivno vpliva na vaše počutje.

POSKUSITE: ZELENI ČAJ JASMIN YOGI TEA, BIOTOPIC, 3,29 EUR
7 SPREHOD PO KOSILU

Že zgolj 15 minut dolg sprehod po kosilu lahko poveča vašo zmožnost koncentracije in med delom poveča nivo energije. Privoščite si ga vsak dan in slednje lahko pomaga ne le pri ohranjanju prožnega in fit telesa, pač pa tudi pri ohranjanju vaših kognitivnih sposobnosti, pravijo raziskovalci. Le obujte se v udobne superge, da lahko hodite čim bolj hitro.

POSKUSITE: SUPERGE DEICHMANN, 24,99 EUR
8 ZAČNITE PISATI POZITIVNI DNEVNIK

Vsak večer preden se odpravite v posteljo v poseben zvezek zapišite, kaj vas je čez dan še posebej navdušilo ali za kaj ste hvaležni. Prav vseeno je, kaj je to, le pozitivno mora biti. S pomočjo takšnih zapisov boste ostali osredotočeni na dobro v vašem življenju, namesto, da se predajate negativnim mislim, skrbem in premlevate težave.

POSKUSITE: ZVEZEK MLADINSKA KNJIGA, 14,90 EUR