Velikonočna jajca

Jajca so zagotovo ena izmed jedi brez katerih si težko predstavljamo velikonočne praznike. Veste, kako jih pripraviti, da bodo res slastna? Tu je nekaj trikov kuharskih mojstrov!

1 KAKO PREVERITE, ČE SO JAJCA SVEŽA?

Najboljše jedi nastanejo, če uporabite jajca, ki so čim bolj sveža. Kako veste, da so res takšna? Jajce denite v skledo z vodo. Če se potopi na dno in postavi po strani je zagotovo sveže. V kolikor jajce plava v vodi z vrhom navzgor ni najbolj sveže, vendar tudi pokvarjeno ne (za peko in kuhanje bo dobro, ne pa tudi kot mehko kuhano jajce), jajce, ki priplava na površje, pa je prav mogoče pokvarjeno, zato uživanje ni priporočljivo.

2 KAKO SKUHATI TRDO KUHANO JAJCE?

Od nekdaj kuhate jajca tako, da jih položite v vrelo vodo? Napaka. Do trdega pravilo kuhana jajca postavite previdno v kozico z mrzlo vodo, pristavite, počakajte, da voda zavre, nato kozico odstavite in jajca v vodi pustite stati 8 minut, nato jih ohladite pod hladno tekočo vodo. Če želite mehko kuhana jajca, jih v vodi pustite 4 minute, poltrdo kuhana pa 5 minut.

3 KAKO SE IZOGNEMO POČENI LUPINI MED KUHANJEM?

Lupina navadno poči, ker v vodo položimo premrzla jajca. Preden jih torej denete v vodo, jih ogrejte na sobno temperaturo. Če pa lupina med kuhanjem vseeno poči, v vodo zlijte žlico kisa. Ta bo preprečil uhajanje beljaka.

4 KAKO TRDO KUHANA JAJCA LAŽE OLUPITI?

V vodo dodajte malce soli. Sicer se starejša jajca lupijo lažje, kot povsem sveža.

5 KAKO PRIPRAVITI POPOLNO ZAKRKNJENO JAJCE NA PREPROST NAČIN?

Pripravite folijo za živila in jo dobro namastite. Vanjo previdno ubijte jajce, nato folijo zavežite in jajce skupaj z njo kuhajte v vreli vodi 4 minute. Poširano oz. zakrknjeno jajce nato previdno odvijte iz folije in ponudite.