Kako spati bolje?

Ne morete zvečer zaspati ali pa se ponoči zbujate in ste zato ves dan utrujeni? Poskusite z naslednjimi petimi strategijami, ki pripomorejo k bolj krepčilnemu spancu.

1 VSAK DAN V POSTELJO OB ISTEM ČASU

Naše telo ima rado navade in rituale – tudi pri spanju je tako. Hodite vsak večer spat ob istem času in ob istem času se zjutraj zbudite - slednje pomaga nastaviti notranjo uro vašega telesa in optimizirati kakovost spanca. Izberite čas za spanje, ko se običajno počutite utrujeni, zbudite pa se po naravni poti brez budilke. Če spite dovolj, se boste pravočasno prebudili brez alarma, v kolikor pa tega ne zmorete, je to znak, da morate v posteljo bolj zgodaj. Vaše spalne rutine se držite tudi med vikendi.

2 NADZIRAJTE IZPOSTAVLJENOST SVETLOBI

Melatonin, naravni hormon, pomaga uravnavati cikel spanja in budnosti. Človeški možgani izločajo več melatonina, ko je temno – zaradi česar ste zaspani – in manj, ko je svetlo – zaradi česar ste bolj budni. Vendar pa lahko številni vidiki sodobnega življenja spremenijo proizvodnjo melatonina v telesu ter s tem vaš ritem spanja, zato je pomembno, da se zavedate najpogostejših 'motilcev'. Eno do dve uri pred spanjem se poskusite izogniti svetlim zaslonom - telefonu, tablici, računalniku in televiziji. Namesto tega poslušajte glasbo ali berite knjigo.

3 TELOVADITE

Ljudje, ki redno telovadijo, spijo bolje. Celo lahkotna 10 minutna telesna vadba na dan lahko izboljša spanec, pomembno pa je, da jo res izvajate redno, saj boste za njen pozitivni učinek potrebovali nekaj časa. Telovadite zjutraj ali popoldne, nikakor pa ne tik pred spanjem, saj vadba pospešuje metabolizem, zvišuje določene hormone ter telesno temperaturo, zato lahko povzroča tudi nespečnost. Vedno s telovadbo zato zaključite vsaj 3 ure preden greste v posteljo.

4 SPALNICO PRIPRAVITE ZA SPANJE

Izberite kakovostna ležišča in vzglavnike ter antialergijske prevleke – včasih je za nočno prebujanje kriva tudi kakšna neodkrita alergija. Temperatura v spalnici naj bo nižja kot v stanovanju, pomembno pa je tudi, da ima prostor, kjer spite, dobro zvočno izolacijo ter možnost preprečevanja vdora svetlobe vanjo. Poskusite iz spalnice odstraniti tudi vso navlako – spali boste bolje.

5 PAZITE, KAJ JESTE IN PIJETE

Tri ure pred spanjem se izogibajte težki hrani, rafiniranim ogljikovim hidratom, alkoholu, sladkorju ter kofeinu in nikotinu – vse to vas lahko zvečer ohranja budne, povečuje pa tudi tveganje za nočno prebujanje. Popijte denimo raje skodelico zeliščnega čaja ali toplega mleka, dobro pa deluje tudi smuti iz banane in mandljevega mleka. Pomagate si lahko tudi z eteričnimi olji ali s kombinacijo različnih zelišč, ki so na voljo kot pripravki v lekarnah. V Centru Vič se oglasite v trgovini Sanolabor in Biotopic, kjer vam bodo svetovali, kakšen pripravek je najboljši za vas.

ARS LYRA
SANOLABOR
ARS LYRA

S klinično preizkušenim izvlečkom žafrana Affron® omogoča normalno psihološko delovanje, čustveno stabilnost, pozitivno razpoloženje, pomaga pri obvladovanju tesnobe, napetosti in potrtosti ter izboljša kvaliteto spanja.

NEOPERSEN
SANOLABOR
NEOPERSEN

Zdravilo Neopersen se tradicionalno uporablja pri blagih, s stresom povzročenih stanjih nemira in napetosti ter za lažje uspavanje.

SORIA NATURAL, PASIJONKA XXI KAPLJICE BREZ ALKOHOLA
SANOLABOR
SORIA NATURAL, PASIJONKA XXI KAPLJICE BREZ ALKOHOLA

Tekoči liofiliziran ekstrakt iz nadzemnih delov pasijonke prispeva k mirnemu počitku in spanju.

ETERIČNO OLJE ILANG-ILANG ETERIS
BIOTOPIC
ETERIČNO OLJE ILANG-ILANG ETERIS

Deluje antidepresivno in pomirjujoče, pomaga sprostiti napetost, lajšati stres, tesnobo in nespečnost.

ČAJ ČAS ZA SPANJE YOGI TEA
BIOTOPIC
ČAJ ČAS ZA SPANJE YOGI TEA

Ajurvedska čajna mešanica s komarčkom, cvetovi kamilice in korenom baldrijana, v filter vrečkah, za pomiritev pred spanjem.

ANATOMSKI VZGLAVNIK CERVI
SANOLABOR
ANATOMSKI VZGLAVNIK CERVI

Nudi optimalno podporo vratu in deluje razbremenilno.

ANTIALERGIJSKA PREVLEKA ALLERGIKA SENSITIVE
SANOLABOR
ANTIALERGIJSKA PREVLEKA ALLERGIKA SENSITIVE

Idealna zaščita pred pršicami in njihovimi alergeni pri alergiji na pršice. Izvrstna medicinska učinkovitost, prvovrstno udobje spanja, svilnato mehka, ne šumi. Deluje takoj in dokler jo uporabljate.