Uspešni v boju proti mrčesu

Piki komarjev in drugega mrčesa so neprijeten, a žal nepogrešljiv del poletnih dni. Kako se jim čim bolj uspešno izogniti? Tu je nekaj pomočnikov, ki vam pomagajo pri tem.

KAKO IZBRATI REPELENT PO VAŠI MERI?

Sredstva, ki odganjajo letečo nadlego, torej repelenti, prihajajo v dveh verzijah – naravni ter kemični. Prvi se proti mrčesu borijo z znanimi naravnimi sredstvi, kot so eterična olja, denimo olje poprove mete, čajevca, sivke, limonske trave in evkaliptusa, drugi za to uporabljajo kemične snovi, ki so navadno bolj učinkovite, vendar prihajajo tudi z nekaj stranskimi učinki. Poleg tega, da lahko kožo dražijo, še posebej tisto občutljivo, niso najbolj prijazna do okolja.

NARAVNI REPELENTI

Eterična olja so dobro naravno sredstvo proti mrčesu, niso pa edino. Pri njihovi uporabi je potrebno nekaj previdnosti, saj jih ne smete nanašati direktno na kožo, pač pa jih je potrebno razredčiti v osnovnih oz. nosilnih oljih. Na Eko tržnici Centra Vič (ob četrtkih med 13. in 18. uro) poiščite stojnico z eteričnimi olji, kjer vam bodo prijazno svetovali, kako jih varno in učinkovito uporabiti. Pomagate si lahko tudi s starimi 'zdravili' proti mrčesu, denimo s česnom ali z jabolčnim kisom.

KEMIČNI REPELENTI

Večina kemičnih repelentov vsebuje snovi ikardin ali dietiltoluamid ali DEET. Obe učinkujeta podobno, s tem, da je DEET v uporabi nekoliko dlje, poleg tega pa ščiti tudi pred klopi. Najučinkovitejši so izdelki, ki vsebujejo vsaj 20 % DEET-a.

NAPRAVE PROTI MRČESU

Vse pogosteje se v trgovinah pojavljajo tudi različne naprave, ki odganjajo mrčes. Večinoma delujejo s pomočjo LED ali UV svetlobe ter s tehnologijo ultrazvoka. Ker so okolju prijazne so dobra alternativa kemičnim repelentom, predvsem za uporabo doma.

ZAŠČITA OTROŠKE KOŽE

Dermatologi opozarjajo, da je potrebno pri zaščiti otroške kože pred mrčesom postopati zelo previdno. Eterična olja niso primerna, zato vedno uporabite le izdelke, ki so dermatološko testirani in namenjeni otroški koži, v kolikor pa ste v dvomih se posvetujte z otrokovim pediatrom, sploh če je mlajši od enega leta.

TEKOČI REPELENT PROTI KOMARJEM IN KLOPOM V RAZPRŠILU BEN'S 30 VSEBUJE 30 % DEET. ZAČNE UČINKOVATI TAKOJ IN ZANESLJIVO ŠČITI DO 2 URI PRED KOMARJI IN 5 UR PRED KLOPI, SANOLABOR.

SUHI SPREJ ZA ZAŠČITO PRED PIKI INSEKTOV AUTAN TROPICAL ZAGOTAVLJA 8 UR ZAŠČITE PRED PIKI KOMARJEV, INTERSPAR.

ECOZIZ DIFUZOR PROTI KOMARJEM, KI S POMOČJO NARAVNIH SESTAVIN UČINKOVITO DRAŽI KOMARJE IN JIH ODGANJA, SANOLABOR.

ETERIČNO OLJE ETERIS BIO VERBENA - ETERIS ZARADI SVOJEGA SVEŽEGA CITRUSNO SLADKEGA VONJA OSVEŽI, IZBOLJŠA RAZPOLOŽENJE, KORISTNO PA JE TUDI KOT REPELENT, BIOTOPIC.

GREENSECT UČINKOVITO Z UČINKOVINO NA RASTLINSKI OSNOVI ŠČITI DO 8 UR PRED PIKI KOMARJEV IN DRUGIH INSEKTOV. JE KOŽI PRIJAZEN IN PRIMEREN ZA OTROKE OD 6 MESECA STAROSTI TER ZA OSEBE Z OBČUTLJIVO KOŽO, SANOLABOR.

PRŠILEC PROTI INSEKTOM JUNIOR AUTAN FAMILY JE PRIMEREN ZA VSO DRUŽINO, INTERSPAR.

OTROŠKA ZAPESTNICA ZA UČINKOVITO ZAŠČITO PROTI KOMARJEM DELUJE NA NARAVEN NAČIN S POMOČJO ETERIČNIH OLJ CITRONELE IN NEEM OLJA. NA VOLJO Z RAZLIČNIMI OTROŠKIMI MOTIVI, SANOLABOR.