Morsko kosilo

Poletje je čas, da v vaš jedilnik večkrat vključite ribe. Pripravite slastne, preproste in lahke obroke primerne za najbolj vroče dni.

RAŽNJIČI Z REPKI KOZIC

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • 1 strok česna
  • sok in nastrgana lupinica 1 bio limone
  • 1 žlička vinskega kisa
  • 1 žlička gorčice v prahu
  • ostružki suhega čilija po okusu
  • sol in poper
  • 40 očiščenih repkov kozic
  • 2 bio limeti narezani na kolobarje
  • 8 paličic za ražnjiče
  • peteršilj za okras.


POSTOPEK

  • Strok česna strite. Denite ga v skodelico skupaj s sokom limone, lupinico limone, vinskim kisom, gorčico v prahu, čilijem ter soljo in poprom po okusu. Dobro premešajte.
  • Repke kozic denite v večjo skledo, prelijte jih z marinado, premešajte in pustite 20 minut, da se repki lepo prepojijo.
  • Kozice nato nataknite na paličice, vmes pa denite nekaj narezane limete.
  • Postavite jih na vroč žar in enakomerno zapecite z vseh strani. Na krožniku jih okrasite s peteršiljem ali katerim drugim zeliščem po izbiri.
  • Postrezite jih z zeleno solato.
RIBJA ZLOŽENKA

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • 250 g suši riža
  • 4 fileji orade
  • 3 žlice holandske omake
  • 3 žlice bazilikinega pesta
  • 3 žlice tajske čili omake
  • 1 manjša rdeča paprika narezana na trakove
  • 1 manjša oranžna paprika narezana na trakove
  • 1 bučka narezana na trakove
  • kalčki in lističi sveže bazilike za okras.


PRIPRAVA

  • Riž skuhajte po navodilih proizvajalca.
  • Fileje orade dobro osušite in pokapljajte z olivnim oljem.
  • S kožo navzdol jih položite na ponev s segretim oljem in jih lepo popecite z obeh strani. Odstavite in vsak file narežite na tri dele.
  • Zloženko sestavite takole. Najprej na krožnike z žlico denite vse tri omake - holandsko omako, nato pesto in na koncu tajsko čili omako.
  • Riž oblikujte v 12 ploščic in po 3 položite na vsak krožnik.
  • Nanje potresite trakove narezane zelenjave, zatem pa še ribo. Okrasite s kalčki in listi bazilike.

Sveže ribe in druge plodove morja v Centru Vič najdete v Ribarnici Spar.