Pametno shranjevanje živil

Veste, kako ohraniti živila, čim bolj sveža dlje? Da boste zmanjšali količino hrane, ki konča v smeteh, je tu nekaj dobrodošlih nasvetov.

Ste vedeli, da v Sloveniji vsak prebivalec v povprečju letno zavrže 68 kilogramov hrane, številka pa vsako leto še nekoliko narašča? Da bi bilo zavržene hrane manj, je pametno nakupovati z načrtom ter kupljeno hrano hraniti, tako, da ostane sveža čim dlje. Dobra novica je, da je slednje mogoče doseči z nekaj preprostimi 'triki' in tako pozitivno vplivati ne le na okolje, pač pa tudi na našo denarnico.

NA SPLOŠNO

Zelenjava in sadje sodijo med tista živila, ki jih zavržemo najbolj pogosto, saj predstavljajo kar 40% naših živilskih odpadkov. Napaka številka ena, ki jo počnemo pri njihovem shranjevanju – shranjujemo jih preveč tesno skupaj. Pokvarijo se namreč zaradi kopičenja etilena, zato bi jabolka, melone, marelice, banane, paradižnik, avokado, breskve, hruške, nektarine, slive, fige in drugo sadje in zelenjavo morali hraniti ločeno.

CITRUSI

Limone, pomaranče, limete in druge citruse raje kot pakirane v mrežice, ki lahko končajo v oceanu, kjer so zelo nevarne za morske živali, kupujte v trajnostnih vrečkah za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo (najdete jih v trgovini Spar). Citruse hranite pri sobni temperaturi dokler ne dosežejo vrhunca zrelosti, v kolikor jih ne porabite takrat, pa jih nemudoma premestite v hladilnik, ki bo občutno podaljšal njihovo svežino (enako velja za paradižnik in avokado). V kolikor se začnejo citrusi nekoliko kvariti, jih obrežite in olupite, razdelite na krhlje in denite v zamrzovalnik – zamrznjeni citrusi so odlične ledene kocke za večino poletnih pijač.

SOLATA

Da ne bo solata takoj uvela, jo operite, razdelite na lističe in osušite v sušilcu za solato. Liste nato narahlo zavijte v papirnate brisače in shranite v posodi za shranjevanje živil, najbolje v hladilniku ali na temnem in hladnem prostoru.

KUMARE

Kumare takoj, ko jih prinesete iz trgovine, operite, res dobro jih osušite, nato pa vsako posebej zavijte v kuhinjsko krpo. V vrečki za zelenjavo jih shranite v hladilniku.

BANANE

Če jih ne boste pojedli takoj, kupite banane, ki so še rahlo zelene. Doma jih shranite stran od drugega sadja in zelenjave, saj jih bodo, ker sproščajo velike količine plina etilena, pokvarile. Priporočljivo je banane hraniti v viseči legi stran od sončne svetlobe in ne v skledi, kjer ležijo druga na drugi, na ta način se boste dalj časa izognili njihovem temnenju. In če se to zgodi, nič hudega – pripravite iz njih bananin kruh! Imate na zalogi več banan, kot jih boste pojedli? Olupite jih, narežite na kolobarje, stresite jih na pladenj, da se ne prekrivajo, nato pa zamrznite. Zamrznjene zložite v vrečko in hranite v zamrzovalniku – so odlične za številne smutije, precej boljše kot sveže banane.

MANGO

Če je mango premalo zrel, ga shranite na sobni temperaturi, proces dozorevanja boste pospešili, če jih zavijete v papirnato vrečko – v nekaj dneh bo mango razvil svoj sladek okus in mehkobo. Za malico je pripravljen, ko se je na otip malce mehak. V kolikor imate v rokah zrel mango in ga še ne nameravate pojesti, z njim hitro v hladilnik.

ZELIŠČA

Odličen trik za shranjevanje svežih zelišč, kot sta denimo bazilika, peteršilj, timijan … je, da zelišča nasekljate, nato jih z malce olivnega olja stresete v modele za pripravo ledu ter zamrznete v zamrzovalniku. Sveža zelišča boste tako imeli v porciji za enkratno uporabo vedno pri roki.

LUBENICA

Lubenica največ hranil in okusa ohrani, če jo hranite na sobni temperaturi. V tem primeru bo zdržala od enega do dveh tednov. V kolikor imate zrelo lubenico in jo še ne nameravate pojesti, jo kar celo postavite v hladilnik – 'življenje' ji boste podaljšali za približno dva tedna. Imate že načeto lubenico? Narežite jo na kose in shranite v neprodušno zaprti posodi za živila, da ohrani sočnost in pravšnjo teksturo.

Pestro lokalno in ekološko pridelano sadje in zelenjavo vsak četrtek med 13.00 in 18.00 najdete na Eko tržnici Centra Vič, vsak dan pa tudi v trgovini Interspar.