Posadite svoj zeliščni vrtiček

Pridelajte zelišča za vaše kulinarične podvige kar sami. Tukaj je nekaj nasvetov o tem, kako posaditi in negovati domači zeliščni vrtiček.

IZBERITE LOKACIJO

Zelišča in dišavnice ljubijo predvsem dve stari, sonce in dobro odcedno zemljo. Ne glede na to, kje boste posadili vaš zeliščni vrtiček – v loncu na okenski polici, v koritu na balkonu ali na domačem vrtu, je slednje pametno upoštevati. Najboljše so lokacije, ki se v soncu kopajo vsaj 6 ur dnevno ( timijan, bazilika, origano in majaron denimo potrebujejo veliko močnega sonca, med tem ko meta, peteršilj in melisa lepo rastejo tudi na manj sončnih delih). Pri tem pomislite tudi na praktičnost – vrtiček z zelišči je dobro pri kuhanju imeti pri roki, zato ga posadite čim bližje kuhinji.

PRIPRAVITE ZEMLJO

Potem, ko ste izbrali popolno mesto za vaš vrtiček, se morate posvetiti zemlji. Zelišča najbolje uspevajo na dobro odcednih in humoznih tleh z mineralno podlago (če vaša ni takšna dodajte vanjo 30% črepinj pečene gline). Kadar je zemlja na vrtu manj rodovitna, ji dodajte kompost, izogibajte pa se zelo obogatenim mešanicam, ki vsebujejo veliko dušika – te sicer pospešujejo rast zelišč, vendar zmanjšujejo moč njihovega okusa in arome. Če boste zelišča gojili v loncih, pazite, da so ti dovolj veliki. Rastline posajene v majhne lonce potrebujejo namreč več zalivanja, pa tudi gnojenja. V vsakem primeru kupite substrat primeren za zelenjavo in ne za okrasne rastline.

IZBERITE ZELIŠČA

Najboljša zelišča oz. dišavnice so tiste, ki jih z veseljem uporabljate pri kuhi. Večina zelišč raste vsaj eno sezono, druga vas razveseljujejo vsako leto. Med najbolj pogosto izbiro se najdejo bazilika, origano, rožmarin, meta, žajbelj, drobnjak, timijan, koriander, pehtran, koper … Razmislite, s čim najraje začinite vaše jedi in slednje posadite, da imate sveže vedno pri roki.

KAKO SADITI

Posadite lahko semena ali sadike, pri čemer je sajenje sadik nekoliko lažje in manj zahtevno, uporaba semen pa je cenejša. Ko je vrtiček posajen, ga je potrebno le še zalivati – najbolje z dan ali dva staro vodo v jutranjem času. Sadove vašega vrtička redno obirajte, saj boste s tem spodbujali njihovo rast. Na koncu poletne sezone lahko svoj pridelek posušite ali zamrznete in tako v domačih zeliščih uživate tudi v zimskih mesecih.

BAZILIKA V LONČKU, SPAR, 2,99 EUR in META V LONČKU, SPAR, 2,99 EUR
ROŽMARIN V LONČKU, SPAR, 2,99 EUR in MAJARON V LONČKU, SPAR, 2,99 EUR