Mali vodič po aromaterapiji

Ste že poskusili blagodejno moč dišav? Odpravite slabo razpoloženje in male tegobe s pomočjo eteričnih olj. Tu je nekaj nepogrešljivih nasvetov za prve korake domače aromaterapije.

Kaj je aromaterapija?

'Zdravljenje' z dišavami so poznali že stari Egipčani, k njem so se zatekali tudi Grki in Rimljani, pa tudi na daljnem Vzhodu že stoletja prisegajo nanj. Danes aromaterapija predstavlja alternativni in z naravo tesno povezan način za izboljševanje počutja, tako psihičnega kot tudi fizičnega. Aromaterapija namreč temelji na uporabi rastlinskih eteričnih olj, s pomočjo katerih izboljšuje telesno ter duhovno vitalnost.

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so visoko koncentrirani izvlečki pridobljeni iz rastlin oziroma njihovih delov, ki vsebujejo množico kompleksnih kemijskih spojin. Ker so njihove molekule izjemno majhne, lahko delujejo na celotni organizem – na hormonski in živčni sistem, na organe in tkiva, saj hitro in učinkovito prehajajo preko kože ali dihal v kri. Uporabljamo jih lahko za lajšanje najrazličnejših težav - pri mišičnih krčih in prebavnih težavah ter najrazličnejših bolečinah, kot antiseptično nego kože, delujejo lahko pomirjevalno ali osvežilno, sproščajo in izboljšajo razpoloženje … njihova uporaba je izjemno pestra.

Kako jih uporabljamo?

Najpogosteje eterična olja uporabljamo z inhaliranjem ali nanosom na kožo. Pri nanosu na kožo jih je potrebno razredčiti (čisto eterično olje namreč nikoli ne smete nanašati neposredno na kožo), najbolje v rastlinskem nerafiniranem in hladno stiskanem olju. Privoščite si sproščujočo masažo (v 15 ml mandljevega ali oljčnega olja kanite 6 kapljic eteričnega olja) ali pa kopel in uživajte ob blagodejnih aromah s pomočjo izparilnika (v vodo kanite 6 kapljic eteričnega olja). Vendar previdno s količino! Eterična olja so izjemno koncentrirana, zato vedno raje uporabite manj kot več.

ETERIČNO OLJE GERANIJE

Eterično olje geranije prežene tesnobnost in depresivna občutja ter deluje poživljajoče. Odlično je tudi za nego nečiste in mastne, saj uravnava izločanje sebuma.

BIO ETERIČNO OLJE GERANIJE, SANOLABOR, 13,29 EUR

ETERIČNO OLJE YLANG YLANGA

Ylang Ylang je znan pomočnik pri številnih težavah, še posebej pa se obnese pri premagovanju stresa, izboljšanju razpoloženja, večanju libida in zniževanju visokega krvnega tlaka.

BIO ETERIČNO OLJE YLANGA YLANGA SO’BIO ÉTIC, BIOTOPIC, 8,12 EUR

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA

Odlično za krepitev imunskega sistema, blaži prehlade, deodorira, neguje suho in razpokano kožo, nepogrešljiv pa je tudi pri aknah in odpravljanju herpesa. Priporočajo ga pri bolečinah povezanih z revmo, pa tudi pri pikih žuželk.

ETERIČNO OLJE ČAJEVCA NATURAVIT, DM, 5,19 EUR

ETERIČNO OLJE EVKALIPTA

Učinkovit antiseptik blagodejno vpliva na dihalne poti, čisti zrak in deluje proti glavobolu. Rade ga imajo utrujene mišice, pa tudi lepo pospešuje celjenje ranic na koži.

ETERIČNO OLJE EVKALIPTA BERGLAND, SANOLABOR, 5,62 EUR

ETERIČNO OLJE METE

Se težko osredotočite? Poskusite eterično olje mete, ki učinkovito zbistri misli in krepi koncentracijo. Poleg tega deluje protibolečinsko, skrbi za prebavo in odpravlja prebavne težave.

BIO ETERIČNO OLJE METE SO’BIO ÉTIC, BIOTOPIC, 7,48 EUR

ETERIČNO OLJE SIVKE

Sivka pomaga pri nespečnost, blaži napade panike, pomirja, priporočajo pa jo tudi ženskam v menopavzi ter pri težavah z nizkim krvnim tlakom.

ETERIČNO OLJE SIVKE DM PROFISSIMO, DM, 1,79 EUR