Kako do bolj 'zelenega' in do okolja prijaznega jedilnika?

Ste med novoletne zaobljube vključili tudi odločitev, da v novem letu začnete jesti bolj zdravo ter odgovorno do lastnega zdravja in okolja? Če to še niste storili, vam predstavljamo nekaj pomembnih razlogov, zakaj bi bilo slednje pametno narediti čim prej.

1 ZAVRŽENA HRANA VPLIVA NA SEGREVANJE OZRAČJA

Vsak dan po vsem svetu zavržemo tone hrane, kar močno vpliva na naš planet. Zavržena hrana namreč ustvarja toplogredne pline, ki pripomorejo k škodljivem segrevanju ozračja. Kaj storiti? Nakupujte premišljeno, tisto, kar potrebujete. Pri tem vam bo pomagal tedenski prehranski načrt oz. jedilnik. Bolje je, da se v trgovino odpravite večkrat in kupite manj izdelkov. Ostanke hrane shranite in jih uporabite kreativno. Iz osamljenega korenčka in nekaj uvelih vejic peteršilja, kakšnega krompirja, pol čebule in drugih ostankov lahko pričarate prav slastne jedi. Hrano, ki ni več primerna za uporabo, pa obvezno kompostirajte.

2 KLASIČNA PRIDELAVA IN PREDELAVA HRANE OKOLJU NI PRIJAZNA

Ekološko, organsko ali bio pridelana hrana ima manjši negativni vpliv na okolje kot običajna hrana, poleg tega je boljša tudi za vaše zdravje in počutje, saj je pridelana in predelana na povsem naraven način.

Poleg tega, da ne uporablja pesticidov, umetnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov, sintetičnih dodatkov v krmilih in gnojilih, konzervansov niti umetnih arom ali ojačevalcev okusa, je tudi bolj polna s hranili ter nenazadnje boljšega okusa. Za začetek poskusite vsaj tretjino kupljenih prehranskih izdelkov zamenjati z njihovimi bio alternativami.

3 ZMANJŠAJTE VNOS MESA IN MLEČNIH IZDELKOV

Živinoreja, ki proizvede več toplogrednih plinov kot transportna industrija, izrazito uničujoče vpliva na stanje našega planeta, saj poleg tega porabi in onesnažuje tudi velikanske količine vode in proizvaja ogromne količine odpadkov. Če ste velik ljubitelj mesnih in mlečnih izdelkov, poskusite za začetek tedensko uvesti vsaj en 'vegetarijanski' dan, optimalno pa je uživanje mesa omejiti na trikrat tedensko, vsaj, kar se okolja tiče.

4 TRANSPORT HRANE PREDSTAVLJA VELIK OKOLJSKI IZZIV

Izognite se hrani, ki od polja do vaše mize potuje dolgo in pri tem ustvarja zelo visok ogljični odtis. Kupujte lokalno pridelane sezonske izdelke, ki predstavljajo najbolj trajnostno prehransko izbiro. V Centru Vič vas vsak četrtek med 13.00 in 18.00 čaka Eko tržnica, polna svežih in okusnih pridelkov lokalnih proizvajalcev. Obiščite jo in naredite prvi korak k bolj trajnostnem jedilniku.

V Centru Vič najdete ponudbo bio, organske in ekološke hrane v trgovinah Interspar, Sanolabor, Biotopic in dm.

TOP 'ZELENI' PREDLOGI IZ CENTRA VIČ