Darila dobra za 'pojest'

Izdelajte darila za svoje najbližje sami. Naj bodo polna truda, ljubezni in kreativnosti!

ČOKOLADNI TRAFLI BREZ PEKE

POTREBUJETE:

  • 530 g temne čokolade ali čokoladnih kapljic
  • 360 ml sladke smetane
  • kakav v prahu in kokosova moko za posip.


POSTOPEK:

Nalomljeno čokolado ali čokoladne kapljice v smetani stopite nad paro, da dobite gladko kremo.

Postavite jo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se strdi, nato pa iz mase, kar z roko, oblikujte manjše kroglice.

Kroglice povaljajte v kakavu ali v kokosovi moki, nato pa jih zložite v darilno embalažo. Hranite v hladilniku do obdarovanja.

Sestavine za domača darilca poiščite v trgovinah Spar in dm.

KANDIRANA POMARANČNA LUPINA S ČOKOLADO

POTREBUJETE:

  • 3 bio pomaranče
  • sladkor
  • stopljeno čokolado, najbolje z vsaj 70% kakava
  • škatlico ali kozarec s pokrovom
  • trak za okras.


POSTOPEK:

Pomaranče operite, olupite in z lupin odstranite bele nitke (iz pomaranč pa naredite smuti).

Lupine narežite na trakove, nato pa jih v vodi kuhajte do vretja. Ko zavrejo, odstavite, lupine splaknite pod tekočo vodo, nato še enkrat kuhajte do vretja in vnovič splaknite.

V kozici v lončku vode raztopite lonček sladkorja, dodajte pomarančne lupine (prekrite morajo biti z vodo) in na zmernem ognju kuhajte toliko časa, da voda izhlapi, lupinice pa so obdane z lepljivim sladkorjem.

Spet jih na hitro odcedite, da se med seboj ne zlepijo, nato pa jih eno za drugo povaljajte v sladkorju in položite na ravno površino, da se posušijo.

Suhe do polovice pomočite v stopljeno čokolado, pustite, da se ta posuši, nato pa shranite v lepo stekleno posodo ali darilno škatlo ter okrasite s trakom.

PIŠKOTI ZA KOSMATINCE

POTREBUJETE:

  • 250 g polnozrnate moke
  • 50 g ovsene kaše
  • 50 g arašidovega masla
  • 120 ml vode
  • 120 ml mesne juhe (iz mesa)
  • darilno škatlo
  • trakove za okras.


POSTOPEK:

Lastniki pasjih kosmatincev bodo nadvse veseli domačih pasjih piškotov. Pripravite jih takole: v skledi moko zmešajte z ovsenimi kosmiči.

V kozico vlijte juho in vodo ter dodajte še arašidovo maslo. Na zmernem ognju med nenehnim mešanjem kuhajte, da se maslo raztopi.

Arašidovo zmes primešajte moki n kosmičem ter vse skupaj zgnetite v testo.

Na pomokani delovni površini ga razvaljajte na približno 5 milimetrov debelo (lahko pa tudi malce več), nato pa s pomočjo modelčkov za piškote izrežite poljubne oblike (male kosti so prav ljubke).

Piškote položite na pekač prekrit s papirjem za peko in pri tem pazite, da je med njimi dovolj prostora. Na 170°C pecite 15 minut oz. toliko časa, da piškoti lepo porjavijo.

Pečene ohladite, nato pa zložite v darilno škatlico in okrasite s pentljami po navdihu.