Jutranja joga

Pravilen začetek dneva je pomemben, zato je prav, da dan začnemo pozitivno in v miru. S tem jutranje razpoloženje nadaljujemo čez dan, smo bolj uravnovešeni in preprečujemo stres. Jutranja joga ni le sproščujoča, temveč poživi krvni obtok in ohranja ravnovesje in nam pomaga, da smo čez dan bolj produktivnejši.

Jogo lahko vadimo praktično kjerkoli. Potrebujemo le mir, udobna oblačila in podlago za vadbo. Mir boste morali poiskati sami. Primerna oblačila in podlago za vadbo pa lahko najdete tudi v naših trgovinah Hervis in Interspar.

Sedenje na petah: Usedemo se na pete, hrbet je vzravnan, sprostimo se in nekajkrat globoko vdihnemo.


Mačka – krava: S to raztezno vajo aktiviramo hrbet in trebuh. Postavimo se na vse štiri.


Izmenično raztegujemo hrbet navzgor in navzdol. Ne pozabimo na dihanje.


Aktivni položaj otroka: Usedemo se na pete, roke so iztegnjene naprej. Položimo jih na tla, komolci se ne dotikajo tal. V tem položaju nekajkrat globoko, sproščeno zadihamo.


Strešica: Iz položaja otroka preidemo neposredno v položaj strešice. Pri tem se opremo na roke, iztegnemo noge in dvignemo boke navzgor. Roke so iztegnjene in hrbet vzravnan. Noge lahko tudi pokrčimo. Z nogami lahko pomigamo, jih iztegnemo ali rahlo pokrčimo in aktiviramo boke.


Nato se z nogami pomaknemo na začetek blazine in preidemo v polovični predklon, hrbet je vzravnan. Sedaj se spustimo v predklon.


Dvignemo vretence za vretencem, roki ob straneh in se postavimo v položaj drevesa.
Z ravnim hrbtom se spustimo v polovični predklon in nato v predklon.


Ko smo v predklonu, se opremo na roke, stopimo nazaj in se spustimo v joga skleco. Pri tem položimo kolena na tla in se počasi spustimo na tla. Iz tega položaja preidemo v polovični položaj kobre. Roke so ob telesu. Rahlo dvignemo zgornji del telesa. Roke so pokrčene, niso iztegnjene. Položaj zadržimo kratek čas in nekajkrat globoko vdihnemo.


Iz tega položaja preidemo v aktivni položaj otroka. Na koncu se usedemo na pete.


Roke dvignemo ob straneh, pri tem smo popolnoma vzravnani. Roke spustimo pred srce – namaste.


Video posnetek opisane vaje si lahko ogledate tudi na našem Facebook ali Instagram profilu.