Zdravo za zdravje?

sreda, 15. april 2015

Zdravo za zdravje?

Saj niti ne vem, kdaj se je začelo, ampak traja pa gotovo že kar nekaj let...

Saj niti ne vem, kdaj se je začelo, ampak traja pa gotovo že kar nekaj let...namreč dejstvo, da ljudje veliko bolj kot prej razmišljamo o tem, kaj je za nas, za naše telo, za naše počutje zdravo. Ozaveščanje in stremenje k zdravemu nasploh je iz leta v leto bolj prisotno in prav je tako. Človek se bolj kot kdajkoli prej zaveda, da se mu vse slabo, kar dela naravi vrne prej ali slej. In isto velja za naše telo. Če ga preveč »priganjamo«, če ga stalno silimo, da hodi po robu svojih zmožnosti, nas bo slej ko prej opozorilo, da je treba ustaviti konje.

Poznate tisto, ko vas začne napadat bolezen, pa se nafilate s tableti, vitamini in stoje prebolite marsikatero virozo, slabo počutje, povišano telesno temperaturo, prehlad itn. Potem pa enkrat samo še obležite. Organizem vas prisili, da ostanete v horizontali. Tudi, če bi še tako radi, nimate šans, da ste na nogah. In končno s počitkom poplačate svoje grehe za nazaj.

Tudi pri hrani se vse vrti okoli zdrave prehrane in zdravega načina prehranjevanja. Ne vem, nisem posebno izobražena na področju prehranjevanja, ampak še vedno zagovarjam zmernost! Pohanje, oz. cvrtje velja za nezdravo. Ampak, ali bo res konec sveta, če si ga sem ter tja privoščimo? Alkohol ni zdrav...pa potem slišim iz ust vitalne stoletne gospe, da vsak dan spije kakega ta kratkega, pa kak kozarec vina. No, sicer pa je vsak človek zgodba zase. In, kar dobro dene enemu, ni nujno, da dobro dene tudi meni.

Zelenjava pa gotovo dobro dene vsakemu od nas. Tudi sadje. Sama le redko pojem kako pomarančo, jabolko. Jabolko, na katerega prisega toliko ljudi, mene ne prepriča. No, jabolčni zavitek ima seveda popolnoma drug učinek hihi.

A obstajajo rdeče obarvani sadeži. Npr. maline, jagode, borovnice...no, pa banane imam tudi rada. Aja, pa marelice, breskve. Še posebej v tistem pravem letnem času. Ko vsaj lahko najdeš sadeže, ki imajo dejansko pravi vonj in okus. No, saj za zelenjavo velja isto. Madonca, vedno bolj razumem ta vnete in ta zagnane vrtičkarje.

Mi je pa vseeno všeč, da tudi pri nas ne manjka ponudnikov sadnih napitkov/ smoothie-jev, ki ga čez celo leto pripravljajo prav na hitro in kar pred vašimi očmi. Občutek, da bomo z napitkom v telo vnesli nekaj vitaminov res ni slab. Jaz sem si v začetku tedna v Centru Vič privoščila smoothie pri Smoothie baru pred samopostrežno Interspar-ovo restavracijo. S poudarkom na malinah, jagodah in banani. In povem vam iz prve roke...bil je odličnega okusa in zelo osvežilen. Pa še postrežen z nasmehom kot je razvidno s fotke.
Kakorkoli že, naj vam zdravje dobro služi!