Zaposlitev: pevka

Foto: Andrej Matič

sreda, 22. april 2015

Zaposlitev: pevka

Nikdar ne bom pozabila tele anekdote...

Nikdar ne bom pozabila tele anekdote... zelo znanega in odličnega slovenskega pevca je precej let nazaj nekdo vprašal, kaj dela. Pa je odgovoril, da poje...da je pevec. Mu je spet rekel izpraševalec, da to ve, da je pevec, ampak, da želi vedeti, kaj pa tako zares dela!!!???

Ja, tudi sama sem se že nekajkrat imela priliko opazit, da imajo ljudje različne predstave o pevskem poslu. In te so precej oddaljene od realnosti. Tudi jaz sem imela v preteklosti službo, ki ni bila povezana z glasbo, s petjem. In, če imeti službo pomeni, da delaš in za svoje delo dobiš tudi plačilo (no, vem v teh časih je o teh stvareh govoriti res nehvaležno, ampak kljub temu), potem petje je moja služba. Je vir preživetja. A za nekatere to ni delo. Zakaj? Ker nimam fiksnega delovnega časa? Morda zato, ker v tej službi uživam? Ampak, menda še kdo v tej preljubi deželici hodi v službo z veseljem in je za svoje delo plačan. No, kakorkoli, tudi jaz o sem za svoje delo pevke večinoma plačana. Včasih je plačilo za naše razmere dobro, redkokdaj odlično, včasih pa ga tudi ni. Ker se zgodi, da te milo rečeno nekdo prinese naokoli in takemu praktično ne moreš nič. Ali pa je posredi dobrodelnost, ki je zadnjih nekaj let precej pogost pojav. No, dobrodelnost je pravzaprav tema za poseben blog.

Srečna sem, da mi je dano biti pevka. Da to razveseljuje mene, pa še koga zraven. Zame biti pevka pomeni to, da nekaj, kar mi je sicer dala mati narava, gradim in negujem iz dneva v dan.

Tudi meni ne pade kar tako kaj iz lufta. Zato delam, se učim in trudim že od nekdaj in povrh vsega vložim tudi marsikateri euro, da je delo opravljeno kot je treba! Delo opravljam z zavzetostjo, resnostjo in odgovornostjo. Zato lahko tako kot vsak človek, upravičeno pričakujem spoštovanje do mojega dela. Ker ga opravljam z najboljšimi nameni in s tem ne povzročam kakšne posebne škode. Vsaj namerno ne. Jaz nisem pevka tako za hec, na noben oder ne stopim kar tako malo za hec. Noben nastop ni za hec. Jaz jemljem delo pevke zares...kar pa ne pomeni, da nisem za hece.

Pa naj me razume kdo, če more hihi!