Najboljše buče na krožniku

Jesenske buče obarvajo jedilnik z lepimi sončnimi odtenki, zato si jih v mrzlih dneh privoščite čim bolj pogosto. Pa veste, katero izbrati, da bo vaš kuharski podvig res okusen?

Buče so jeseni lep okras doma, pa tudi okusen obrok, ki je za povrh še precej zdrav. Bučno meso namreč vsebuje vitamin C, beta-karoten, vitamin B6, folat in kalij ter druge antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom. Iz buč lahko pripravite slastne rižote, juhe, pireje, pa tudi slaščice – le izbrati morate pravo. Bučno meso, ki vam je ostalo pri oblikovanju bučnega strašila za noč čarovnic, naj nikar ne gre v nič!

Muškatna buča

Muškatna buča ima značilno rebrasto in nekoliko potlačeno obliko, najdete pa lahko tudi zelo velike primerke, ki tehtajo več kilogramov. Odlično se obnese v juhi in enolončnicah, v pireju in omakah, pa tudi v sladicah, saj ima njeno meso zelo kremno teksturo. Ker je muškatna buča jesenske sorte jo vedno porabite do novega leta, njen okus kasneje ni več enak (niti prav okusen).

Maslena buča

Maslenka je kraljica slaščic. Ta buča hruškaste oblike in manj intenzivne ter svetlejše barve je pravšnja za vse vrste peciva, za pite, kreme, narastke, džeme in ostale sladke umetnije. Od vseh vrst buč ima morda najbolj intenziven in sladek okus, ki lahko včasih spominja na oreške.

Hokaido buča

V Sloveniji zelo pogosta je tudi pisana buča hokaido, katere barve se prelivajo od rdeče preko oranžne, pa vse tja do zelene. Ima precej trdo lupino in najbolj vlaknasto ter najmanj sočno meso, zato se najbolje obnese v juhah in omakah, ki jih spasiramo. Za lažje lupljenje je najbolje, da bučo hokaido narežete na krhlje in jih spečete v pečici, potem pa meso le postrgate z žlico.

PRESENETLJIV RECEPT Z BUČO - ZAČINJENI BUČNI LATTE

  • 1 espresso
  • 80 ml mleka
  • 60 ml vode
  • 35 g bučnega pireja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke ingverja
  • ščep nastrganega muškatnega oreška
  • ščep nastrganih nageljnovih žbic
  • ščep mletega kardamoma
  • ščep popra
  • 2 žlici javorjevega sirupa.


Najprej pripravite espresso. V manjši kozici segrejte mleko in vodo, odstavite, nato pa vmešajte vse preostale sestavine (razen espressa) – najbolje, kar z metlico. Prelijte v kozarec in dodajte še espresso.