Domači makroni za Valentinovo

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Presenetite vaše ljubljene za valentinovo s slastnimi makroni, francosko poslastico, ki ne navduši le z okusom, pač pa tudi z izgledom.

Sestavine iz recepta v Centru Vič najdete v trgovinah Interspar, Dm in Biotopic.

SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 25 KOSOV:

  • 100 g beljaka (3 večja ali 4 manjša jajca)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 115 g mandljeve moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • jedilne barve v prahu po izbiri.

ZA KREMO:

  • 85 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 velika beljaka
  • nekaj kapljic vaniljevega izvlečka
  • jedilne barve po izbiri.

POSTOPEK:

  • Dva pekača prekrijte s papirjem za peko.
  • Makroni najbolje uspejo, če uporabite nekoliko starejše beljake, zato jih vsaj 24 ur 'starajte' v hladilniku (ločite jih od rumenjakov in shranite v hladilniku v kozarcu prekritem s kuhinjskim papirjem). Preden jih uporabite, jih segrejte na sobno temperaturo, nato pa jih stepite. V trenutku, ko se začnejo spreminjati v peno, postopoma dodajajte kristalni sladkor ter stepite v čvrst sneg. Dodajte mu željene jedilne barve (v kolikor želite makrone različnih barv, morate sneg razdeliti v več posod).
  • V skledi mandljevo moko zmešajte s sladkorjem v prahu ter vse skupaj nežno vmešajte v beljakov sneg. Ko je moka vmešana, začnite zmes z lopatko odločno mešati, tako da jo obračate. Pri tem posodo 20-krat obrnite za pol kroga. Če je testo pravšnje, preverite takole – ko ga z žlico položite na krožnik, se mora zravnati. V kolikor se na njem oblikuje vršiček, morate testo še nekoliko zmešati.
  • Testo s pomočjo dresirne vrečke v manjših kupčkih (približno 2,5 cm premera) nabrizgajte na papir za peko in pri tem pazite, da jih med seboj ustrezno razmaknete, saj bodo makroni narastli. Pekač nekajkrat udarite ob delovno površino, da se znebite zraka, nato pa makrone pustite stati 90 minut, da se na površini naredi skorjica.
  • Porinite jih v ogreto pečico in pecite na 150 °C od 12 do 15 minut. Po prvih 5 minutah odprite vratca pečice za nekaj sekund, da se znebite vlage. Pečene odstranite iz pečice in popolnoma ohladite, nato zelo previdno odstranite papir.
  • Med tem ko se makroni pečejo, pripravite kremo. Nad vodno kopeljo beljake stepite s sladkorjem. Zmes se mora segreti, ne pa zavreti. Odstavite in premestite v električni mešalnik ter stepajte, da dobite čvrst in sijoč sneg. Vanj z lopatico vmešajte maslo in ko je to vmešano, z električnim mešalnikom ponovno stepajte 5 minut, da nastane gosta krema. Vmešajte izvleček vanilje in jedilne barve, (če želite različne odtenke, morate kremo razdeliti v več posod).
  • Na vsak makron denite žlico nadeva in ga prekrijte z drugo polovico makrona. Do postrežbe hranite v zaprti posodi v hladilniku. Preden makrone ponudite, naj se pol ure ogrevajo na sobni temperaturi.