S tekom do lepega telesa (in zdravega življenja)

Čeprav se marsikomu tek zdi prenaporna vadba, boste s pravilnim tekaškim treningom združili zabavno s koristnim. Tek namreč lepo preoblikuje telo in zagotavlja dobro počutje. Izkoristite poletne dni za tek v naravi!

Dobro počutje in zdravje

Raziskave so pokazale, da redno ukvarjanje s tekom lahko tudi za polovico zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, z rednim tekom se okrepi srce, pljuča pa začnejo bolj učinkovito delovati. Poleg tega je tek eden najučinkovitejših načinov, s katerim se znebimo neželenih kilogramov in idealno težo tudi ohranimo.

Športni fiziologi so ugotovili, da se presnova pospeši ne le med tekom, ampak je hitrejša še kar nekaj ur po končani vadbi. Čeprav tečete dvajset do trideset minut, večino vseh kalorij pokurite v nekaj urah po teku. S tem, ko pridobivate vedno več kondicije, so tudi blagodejni vplivi na izgubljanje telesne teže vedno večji.

Preoblikovanje telesa

Vidne rezultate teka lahko pričakujete že po nekaj tednih, ko boste opazili spremembe na obliki telesa – na bolje, seveda. Med tekom boste ob vsakem koraku okrepili tonus in učvrstili celo vrsto mišic, še posebej veliko zadnjično mišico, sprednje mišice, ki se vežejo na kolke, in zadnje stegenske mišice. Ne glede na to, kako počasi boste tekli, se bodo maščobne zaloge topile, izboljšal pa se bo tudi presnovo, to pa pomeni, da bo telo učinkoviteje porabljalo in shranjevalo hrano.

Če imate tempo, s katerim kilometer in pol pretečete v desetih minutah, bo telo v eni uri porabilo povprečno 4,2 kalorije na uro na vsake pol kilograma teže. Preračunano za 70 kilogramov težko osebo to pomeni 588 kalorij na uro, to pa je več, kot bi porabili med plavanjem počasnega kravla ali s kolesarjenjem, pri katerem v šestih minutah prekolesarite kilometer in pol.

Z boljšo kondicijo in vedno bolj čvrstimi mišicami boste zmogli tudi vedno bolj intenziven tek in izgorevanje maščobnih zalog se bo še povečalo. Če se s tekom borite proti odvečnim kilogramom, naj povemo, da je hitrost hujšanja odvisna tudi od podlage, po kateri tečete. Mehka tla, na katerih so blato, trava ali pesek, zahtevajo med tekom več energije kot pa beton ali tartan. Vsakokrat, ko stopalo pristane na travi, se mehka podlaga malce vdre in mišice nog morajo močneje delati, da telo lahko porinejo navzgor in naprej v naslednji korak.

Naučite se teči

Tehnika teka je pomembna, če se želite izogniti poškodbam, pa tudi laže je teči, če to počnete pravilno.

1

ROKE NAJ SODELUJEJO Z NOGAMI. Športna oblačila naj ne utesnjujejo ramen, tako da se gibanje rok prek hrbta lahko nemoteno uskladi z gibanjem nog.

2

KOLENA NAJ VODIJO KORAK. Ne stopala, pač pa kolena vlečejo korak. Če tečete tako, da suvate naprej stopalo, to deluje kot zavora, ki vas upočasnjuje. Poleg tega se zaradi teka s stopali naprej telo 'nagne' nazaj, namesto da bi ostalo vzravnano.

3

DOBRI TEKAČI PREMIKAJO NOGE POLKROŽNO. Ob vsakem koraku bi se morala peta približati zadnjici. Z mislijo, da noga naredi polkrožno in ne linearno pot, boste laže razvili ritmičen vzorec teka.

4

GLEJTE DALEČ NAPREJ. Pogled usmerite od 30 do 50 metrov pred seboj. Z dvignjeno glavo med tekom boste laže ohranjali ravnotežje in zmanjšali obremenitev na vrat in ramena.

5

ZAPESTJE NAJ NE BO MLAHAVO. Pogosto napačno mišljenje tekačev je, da sproščeno zapestje, ki lahkotno maha naokoli, kaže na sproščen način teka, v resnici pa mlahavo zapestje ustvarja nepotrebno napetost nekje drugje, na primer v ramenih, ki so bolj dvignjena, zato da nadomestijo delo nedejavnega zapestja.

6

NE POTISKAJTE PRSI NAVZVEN. S potiskanjem prsi naprej se bo glava nagnila nazaj, hrbet pa se bo usločil, v takšnem položaju pa boste težko dihali naravno. Pustite, da se glava nagne naprej, telo pa naj ji sledi.

7

ROKE NAPREJ. Podlaket se mora pri premikanju naprej in nazaj gibati naravnost ali le rahlo navznoter. Ne pozabite, da k večji moči vsakega odriva veliko pripomore ne le potiskanje roke naprej, pač pa tudi suvanje komolca nazaj. Prav sunek roke nazaj vam pomaga pri odrivu noge naprej.

8

LAHKOTEN IN TIH TEK. Naučite se teči lahkotno in s tihimi koraki. Če med tekom stopate trdno in močno udarjate z nogami ob tla, dobesedno pretresete celotno telo.

V Centru Vič vas čaka odlična ponudba tekaških superg in druge tekaške opreme, vključno s prigrizki in napitki, ki bodo poskrbeli, da bo vaš tek čimbolj učinkovit in prijeten.