Odpokali smo  v novo leto

sreda, 6. januar 2016

Odpokali smo v novo leto

Po dooolgem času sem skok v novo leto pričakala doma, na toplem.

Po dooolgem času sem skok v novo leto pričakala doma, na toplem. Bilo je skoraj idealno. Skoraj! Kajti idealno bi bilo, če tudi na zadnji dan starega leta ne bi pokalo.

Priznam, da je stanje veliko bolj umirjeno kot je bilo leta nazaj in se še izbolšuje. To lahko iskreno priznam in sem tega dejstva tudi zelo vesela. Kot najbrž mnogi od vas! Zdi se kot, da je veliko petardarjev prišlo do spoznanja, da pokanje že cel mesec pred novim letom pravzaprav nima kakega posebnega smisla. A potem pride 31.12. in metanje petard, pa tudi ognjemeti izbruhnejo v vsej svoji veličini. In so tudi letos.

Ker že vemo, kako bo z našo psičko Ello, smo ji njeno košaro takoj prestavili v kopalnico. Tja se namreč zavleče ob neusmiljenem pokanju, ker je tam nekako najbolj izolirana. Potem smo ji še ventilator prižgali, da je vsaj malo ublažil glasnost pokov. Da bi jo spravili ven, da opravi potrebo? Ni šans! To nama je z možem uspelo ob 2.30, ko se je stanje vsaj za silo umirilo. Vsako leto toliko nesreč s petardami, toliko opozoril, pa se kljub vsemu vsako leto zgodijo tragične zgodbe, s posledicami za celo življenje.

Eni imajo nas »protipetardarje« za nekakšne zadrteže, ki se ne znamo zabavat in uživat. Kako prosim? Jaz, da ne znam uživat? Da se ne znam zabavat? O, pa še kako se znam!!! Ampak jaz za uživancijo in zabavo potrebujem dobro družbo, dobro muziko, skratka pozitivne vibracije. Ne, ne potrebujem pokanja, ne potrebujem bomb, ki se jim menda reče »kobra«petarde in nenazadnje ne potrebujem ognjemetov pa, če so še tako lepi za pogledat. Za poslušat so glih ene toliko neprijetni kot petarde.

A vse te pokajoče zadeve so ljudem (še vedno) na razpolago. Kaj pa ognjemeti? Hiše z vrtovi se zdijo primeren prostor za pripravo ognjemetov....na prehodu v novo leto, na rojstnodnevnih zabavah...jaz bi na vrtu, če bi ga imela, postavila ptičjo hiško (take kot so na sliki imajo v Centru Vič) in poskrbela, da bilo v njej, sploh v teh zimskih dneh, dovolj hrane. Ptičje hiške in skrb za živali nekako ne gredo vkup s petardami. In to bi kot starši morali učiti svoje otroke. Ker se vse začne pri vzgoji!!!