Počitnice

sreda, 29. julij 2015

Počitnice

Počitnice. Naj bodo takšne ali drugačne, daljše ali krajše...pašejo!

Naj bodo takšne ali drugačne, daljše ali krajše...pašejo! Nekateri poleti prisegajo na gore in s tem na znosnejše temeprature...no, jaz spadam k tistim, ki poletne počitnice povezujejo z morjem.

Ker je visoke temperature nekako lažje prenašati tudi ob morju. Čeprav sem kot otrok sicer praviloma vsako poletje okusila tudi nekaj morja, pa sem se pravzaprav več časa potepala tam, kjer se je potepal, oziroma delal moj oče.

Oče je namreč kot glasbenik prečesal počez in povprek nemško govoreče dežele....Avstrija, Nemčija, Švica...ja, dobro ste pogruntali...od tod moje navdušenje za nemški jezik, pa tudi za glasbo.

Fasciniralo me je tudi to, kako so se šli turizem tam, onkraj naših meja. Iskreno...stvari, ki so k nam prišle dosti kasneje, sem tam opazila in spoznala že dosti prej. V mondenem mestu ob jezeru npr. ni bilo šans, da v prav vsak lokal, tudi v trgovino, ne bi smeli s kužkom. Pri nas se o tem pogovarjamo zadnjih nekaj let. Tam osebje niti pomislilo ni, da v lokal ne bi spustili urejene gospe s kužkom v naročju ali na povodcu. Bog ne daj. Zanimivo, ampak podobnega obravnavanja sem bila deležna tudi sama, takrat še kot otrok.

Uf, koliko takih in drugačnih hotelov sem »obdelala«...večina je bila zares lepih, tudi zelo mondenih...in najlepši so bili tisti, v katerih sem takoj po čekiranju toalet prišla do mojih staršev in kolegov ter jim sporočila: »Stranišča so lepša kot doma!«

Ja, jaz imam zgodbo s tistimi daljšimi poletnimi počitnicami malo obrnjeno na glavo...kot mlada deklica sem začela s hoteli, z apartmaji...in morda je bila prav zato tako zelo vabljiva ideja o kampiranju, ki me je dosegla že kot žensko srednjih let.

Taborjenje ima svoj čar. Občutek svobode, ki ga občutiš, ko pred šotorom ležiš na ležalniku in gledaš v borovce nad sabo ali bereš knjigo...občutek, ko kuhaš na prostem...občutek, ko pod borovci ob svečkah sediš za mizo s prijatelji in klepetaš o vsem mogočem...ja, lepo je.


Le kakšna nevihta zna pokvarit to mirno in lenobno vzdušje. Naj nas preskoči tudi letos! Krasno poletje vam želim, kjerkoli že boste!