Nostalgija

sreda, 9. december 2015

Nostalgija

December je mesec, ki na eni strani prikliče radost, veselje, pravljičnost ter na drugi strani nostalgijo, sentimentalnost, spomine.

December je mesec, ki na eni strani prikliče radost, veselje, pravljičnost ter na drugi strani nostalgijo, sentimentalnost, spomine. No, če mi kaj prikliče na plano nostalgijo, je to suha roba.

Vedno, kadar se odpravim v Center Vič, moje oko na kratko ujame precej veliko stojnico z raznovrstno suho robo, ki ob Centru Vič sicer stoji čez celo leto. Kuhalnice, deske za rezanje salame, kruha in vsi ostali kuharski pripomočki, sklede, tiste tipične lesene posode za shranjevanje kruha (jo imam doma!), metle, sani in nenazadnje lesene pručke... Pručka je očitno večna. Lahko, da so prišle s sodobnimi časi tudi drugačne, take zložljive plastične, a nobena se ne more primerjat s tisto pravo leseno pručko. Samo iz tiste lesene pručke veje tista prava domačnost.

Pa ne recite, da doma nimate niti ene lesene kuhalnice...no, jaz imam celo tako, na katero se mi je podpisal sam nizozemski kuharski mojster Rudolph. Večen spomin na večni leseni kuhalnici. No, ta kuhalnica s posvetilom je seveda samo za gledat hihi!


In, ko me tako ob pogledu na vso suho robo prevzame nostalgija, ugledam še starejšo gospo, ki živahnih gibov pridno pospravlja robo, da bo lahko za ta dan zaprla stojnico. Starejše, prijazne, zgovorne in nasmejane gospe so zame kot magnet. Nekaj me vleče k njim. In presneto dobro vem, zakaj tako rada poklepetam z njimi!

Gospa Rozalija (ki jih šteje 70+), kakopak iz Ribnice mi je zaupala, da je na delu že od 9h zjutraj. Sicer toplo oblečena, a na prostem je že cel dan. Prodaja izdelkov je v sorazmerju s časom, v katerem živimo. Pa vendar je vedrega lica, ne tarna preveč...ker, kot sama doda, to dela rada! In ima prav..ni važno, kaj delaš, kje delaš, kako dolgo moraš delati...če delaš rad, se ti nekako, nekje, v nekem trenutku vse poveren!

Gospo sem poprosila, če bi se slikala z mano. Pa je rekla, ja taka sem, misleč, da morda ni primerna za slikanje. Draga Rozalija, pa še kako ste fajn na sliki. Še polepšali ste jo. S svojo prijaznostjo in vedrim obrazom!

Pa, da bi prodali v teh prazničnih dneh čimveč izdelkov, ki so lahko krasno praznično darilo...darilo z vonjem po domačnosti!