Delovno dekle

sreda, 16. december 2015

Delovno dekle

Delo mi tudi v mojim mladih letih ni bilo tuje...

Delo mi tudi v mojim mladih letih ni bilo tuje, saj sem že na pragu gimnazije med počitnicami prvič poprijela za študentsko delo. Takrat, v tistih časih kaj dosti izbire ni bilo.

Za dekleta je bilo za delo največ možnosti, če je opravljala delo čistilke. Pucala sem stranišča, brisala pisalne mize, pometala, pomivala tla, praznila pepelnike. V tistih časih se je namreč smelo v pisarnah še kaditi. Ne, ni mi bilo težko. Sploh, ker sem bila mlado dekle tik pred počitnicami, ki si jih je tako zelo želelo preživeti na morju, poleg tega pa nisem želela obremenjevati družinskega proračuna. Ponavadi sem se za delo prijavila skupaj s prijateljicami in potem je bilo pravzaprav prav zabavno, pa še nekaj cvenka nam je padlo v žep.

Ko se ozrem na številne stojnice, ki v prazničnem času stojijo v Centru Vič, pa se spomnim moje »zaposlitve« onkraj meje. Med poletnimi počitnicami pri očetu v Avstriji, ki je tam muziciral, enostavno nisem mogla cele dneve gledat v luft, se kopat, sprehajat...pa sem se tako spoprijateljila z lastniki hotelčka, v katerem smo prebivali, da so mi ponudili, da par uric dnevno pomagam njim v njihovi trgovini.

Na novo so pred trgovino namreč postavili stojnico s sadjem in potrebovali so nekoga, ki bo postregel ljudi. Pa me je bilo kar malo strah, a očitno mi je bila komunikacija z ljudmi, sproščenost, odprtost in volja do dela položena že v zibelko. In sem »speljala«, pa še nemščino sem vadila vsakodnevno. Neizmerno sem uživala v tem delu. Da ne pozabim omenit, da sem bila precej dobro plačana in sem kot mlada punca ob prejetju cekinov kar do stropa skakala. In seveda tekla v trgovino, kjer sem že imela ogledane kose oblačil hihi.

Razmišljam, kako bi se odrezala pri tem opravilu danes. Prodajanju namreč. Recimo v vlogi prodajalke medu na stojnici. Družabnost mi ni tuja, komunikacija z ljudmi mi gre kar dobro od rok, na obrazu imam rada narisan nasmeh, energije premorem kar nekaj...ampak...najbrž bi me hitreje zabolele noge, pa v kakšen križ bi me usekalo hihi, pa kak stranka bi mi hitreje popapala kak živček...tako bom (zaenkrat) ostala kar pri prepevanju! Tudi to mi je izgleda bilo položeno v zibelko...v velikih količinah hihi!