Sprostite se!

Vas izredne razmere sredi katerih smo se znašli spravljajo v stres? Odženite ga s preprostimi sprostitvenimi tehnikami primernimi za vsakogar.

Zavestno dihanje

Pravilno počasno globoko dihanje poveča dotok kisika v telo in obenem deluje sproščujoče za naše možgane. Udobno se namestite na stol s trdnim sedalom, vzravnajte hrbtenico in zaprite oči. S prstom zatisnite eno nosnico, nato počasi in globoko vdihnite skoz drugo. S prstom nato zatisnite drugo nosnico in počasi izdihnite skozi drugo 'odprto' nosnico. Ponovite osemkrat. Za optimalen učinek sprostitve vajo ponovite večkrat na dan.

Pred oči si prikličite prijetno

Tako imenovana vizualizacija je preprosta sprostitvena tehnika, ki vas lahko z nekoliko vaje, hitro napolni z ugodjem. Vse kar potrebujete je tih in miren prostor v katerega se udobno namestite. Zaprite oči, nato pa si prikličite v mislih prizor, ki vas navdaja s pozitivnimi čustvi – na primer morsko pokrajino, gozd, cvetoč travnik, plavanje v vodi ali karkoli drugega, kar vas osrečuje. Sliko podrobno opazujte, uživajte v njej, ustavite se na vsaki podrobnosti. Slednje počnite toliko časa, da občutite občutek ugodja. Vizualizacija gre odlično skupaj tudi z zavestnim dihanjem, zato lahko vaji opravite tudi skupaj.

Meditirajte

Z meditacijo lahko dosežete globoko telesno sprostitev, vendar se jo je potrebno naučiti. Kako? Izberete si prostor, kjer vas nihče ne bo motil. Namestite se v udoben položaj in zaprite oči. Zavestno sproščajte telo vsak del posebej od spodaj navzgor, najprej noge, medenico, trebuh, roke ... osredotočite se na dihanje in čutite, kako potuje po vašem telesu. Ne mislite na nič drugega in poskušajte preprečiti beganje misli. Za začetek bo dovolj dve do tri minute s časoma pa dolžino meditacije povečujte.