Nekaj korakov proti osamljenosti

Vas samoizolacija navdaja s tesnobo in občutji osamljenosti? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako se jim uspešno postaviti po robu.

1
​Ohranite stike, četudi virtualne

V kolikor živite sami, je samoizolacija lahko precej neprijetna. Kljub temu, da se ta hip ne morete videti s člani vaše družine niti s prijatelji, se potrudite ostati v stiku s pomočjo tehnologije. Omislite si Skype, aplikacijo s pomočjo katere se lahko preko računalnika s prijatelji pogovarjate v živo in izkoristite telefon za pogovore namesto pošiljanje sporočil. Že to, da slišite glas človeka za katerega vam je mar, namreč občutno zmanjša občutek osamljenosti.

2
Najdite si delo

Naredite načrt, kaj boste počeli vsak dan sproti že dan prej, nato pa se ga držite. Pol dneva počnite tisto, kar je potrebno opraviti (kdaj ste nazadnje temeljito očistili vse omarice v kuhinji?), drugo polovico pa tisto, kar vas veseli. Poskušajte biti čim bolj produktivni. Občutek, da smo dosegli tisto, kar smo si zadali, nas navdaja z dobro voljo, poleg tega, ko smo zaposleni z delom, čas mineva hitreje.

3
Držite se rutine

Rutina vzbuja občutek varnosti in 'normalnosti' tudi takrat, ko so stvari daleč od tega. Osamljenosti se boste učinkovito postavili po robu, če dan zapolnite s strukturirano rutino – zjutraj vstanite ob istem času, pripravite si zajtrk, načrtujte dopoldanske aktivnosti, sledi naj kosilo, popoldanske aktivnosti (z nujnim sprehodom na svežem zraku), večerja in večerne aktivnosti, denimo ogled priljubljene nadaljevanke ali filma. Najmanj enkrat na dan, bolje pa vsaj dvakrat, pokličite nekoga po telefonu in z njim malce poklepetajte.

4
Telovadite

Telesna aktivnost sprošča hormone 'sreče', zato si jo privoščite vsak dan vsaj 30 minut, najbolje zjutraj in zgodaj popoldne. Aktivnost prilagodite vaši telesni pripravljenosti, ne pretiravajte, važno je, da premigate celotno telo in se nekoliko zadihate. Na našem Instagram profilu in Facebooku boste našli odlične vadbene predloge za vadbo doma, za katere ne potrebujete drugega kot kanček dobre volje.