Jesensko vrtičkanje

Naj vaš balkon, terasa ali vrt ostanete lepa in ozelenjena tudi v jesenskem času. S pravo izbiro rastlin boste v zasaditvah lahko uživali namreč vse do pomladi. Tu je pet ključnih nasvetov za jesensko vrtičkanje.

1. NE ČAKAJTE

Če želite, da boste vso jesen pa tudi zimo uživali v lepih zasaditvah, nikar ne čakajte. Skočite v vrtnarijo (pred Centrom Vič vas z odlično izbiro pričakuje vrtnarija Kocjančič) in izberite svoje najljubše rastlinice, potem pa jih zasadite čimprej. Pri tem je pametno kupiti različne skupine rastlin – jesenske zasaditve so še posebej čudovite, če kombinirate med seboj vedno zelene zelnate trajnice z grmi, dodate še kakšen pritlikav iglavec in trave ali rastline z okrasnimi plodovi.

2. RAZMISLITE O BARVAH

Temnejši meseci in krajši dnevi bodo lepši, če jih obarvate v čudovite odtenke. Razmislite, katere trajnice vas bodo navduševale s svojimi živobarvnimi listi (iskrica ali heuchera) je zagotovo ena izmed njih, saj ima različno obarvane liste od pisanih, rdečih do srebrnkastih, pa tudi okrasno zelje ni od muh). Izberite čim bolj pisano obarvane zasaditve, ki delujejo najbolj poživljajoče.


HEUCHERA VRTNARIJE KOCJANČIČ PRED CENTROM VIČ / OKRASNO ZELJE VRTNARIJE KOCJANČIČ PRED CENTROM VIČ
3. NAJ DIŠI

Le zakaj bi se v mrzlih mesecih odpovedali zeliščnemu vrtičku. Vključite ga v svojo jesensko zasaditev in ubili boste dve muhi na en mah. Zimzelene dišavnice kot sta denimo timijan in žajbelj so videti lepo, pa še vaša kuharija jih bo vesela.

4. PRAVA KOMBINATORIKA

Lonci ali direktno v zemljo? Prav vseeno je, v vsakem primeru je dobro upoštevati osnove jesenske vrtičkarske kombinatorike. Vedno izberite tri kategorije rastlin – prve, ki bodo glavne 'zvezde' jeseni, druge, ki bodo očarale pozimi in tretje, ki navdušujejo zgodaj spomladi – na tak način bo vaš vrtiček pa lep v vseh letnih časih. Ne pozabite tudi na silhueto – za malce dinamike dodajte zanimive 'bodičaste' lepotice (na primer sagino), ljubek netresk, reso v različnih barvah in velikostih ter kakšno povešavo trajnico.


SAGINA VRTNARIJE KOCJANČIČ PRED CENTROM VIČ / NETRESK VRTNARIJE KOCJANČIČ PRED CENTROM VIČ
5. KAJ PA CVETENJE?

Kljub zimi je slednje mogoče! Omislite si cvetoče trajnice, spomladanska resa denimo cveti od decembra preko cele zime do aprila, čudoviti cvetovi vrtnih mačeh, ki so na voljo v najrazličnejših barvah in različnih velikostih, pa navdušujejo od oktobra pa do aprila. V vrtnariji Kocjančič pred Centrom Vič vam bodo z veseljem svetovali, oglasite pa se lahko tudi v Cvetličarni Gardenia, kjer vam med drugim pripravijo ljubke zasaditve za notranje prostore.


PISANE MAČEHE VRTNARIJE KOCJANČIČ PRED CENTROM VIČ