Joga vaje za telo in duha

Namaste! 21. junij je svetovni dan joge. Znanstveno je dokazano, da joga pozitivno vpliva na telesno zdravje. Vaje joge so primerne skoraj za vsakogar, zato je indijska tradicija čedalje bolj priljubljena.

Da bi proslavili svetovni dan joge smo za vas pripravili vajo Drevo, ki je primerna tako za začetnike kot tudi za izkušene jogije. Vaja Drevo telo harmonizira in stabilizira.

Za izvajanje vaje potrebujemo miren prostor in podlago.

Ogrevalna vaja: Stoja na eni nogi
1
Ogrevalna vaja: Stoja na eni nogi

Začetnikom joge priporočamo, da pred izvedbo vaje naredijo ogrevalno vajo. Postavite noge v širino ramen in dvignite eno nogo do višine bokov. Za boljše ravnotežje lahko iztegnete roke. V tej poziciji ostanite 30 sekund.

2

Po ogrevalni vaji pričnite z dejansko vajo. Za začetni položaj Drevesa dvignite roke v višino ramen vstran od telesa.

3

Nato dvignite nogo in prislonite stopalo na koleno ali stegno druge noge. Če je občutek neprijeten lahko prislonite stopalo pod koleno.

4

Za končni položaj iztegnemo roke in in jih obrnemo navzgor. Pozorni smo na pokončno držo in globoko vdihnemo. Pogled je usmerjen naravnost, dihanje je enakomerno. Po 20 sekundah zamenjamo stran in ponovimo vajo.

Kot vse vaje joge ima tudi vaja Drevo pozitiven učinek na telo in duha. Krepi občutek ravnotežja ter izboljšuje držo in koncentracijo.