Možgani na paši

Ko pride jesen in z njo spet malčki na cestah, organizira Center Interspar Vič za malčke okoliških vrtcev in ostale cestno prometno vzgojo.

sreda, 12. avgust 2015

Možgani na paši

Ni ga lepšega, če človek kdaj pa kdaj lahko da »možgane na pašo«.

Ni ga lepšega, če človek kdaj pa kdaj lahko da »možgane na pašo«. Tudi meni paše. Predvsem med poletnim oddihom. Med poležavanjem na plaži, pred šotorom, med plavanjem, posedanjem v kafiču...

Kaj pa na cesti? Vsako leto znova me preseneča dejstvo, da očitno načelo »možgane na pašo« ljudje med preživljanjem poletnih počitnic jemljejo preveč dobesedno. Ne vem, kako je z vami, ampak to, kar jaz vsako leto opazim na cesti ob Jadranu, se čudim, da nesreče niso še bolj številčne. In, če kdaj možgani ne smejo bit na paši, je to takrat, ko smo na cesti. Ni važno, ali smo v avtu, na motorju, na kolesu ali peš.
Cestnih dogodivščin tudi letos ni bilo ravno malo...

Se pelješ v avtu, pred tabo pa avto, ki po magistralki vozi dobrih 40 km/h. Ker si malo razgleduje okolico. Med počasno vožnjo opazi, da se je za njim nabrala kolona vozil in ti kaže, da kar pojdi mimo njega....polna črta, nasproti vozeči avtomobili. Na to ne pomisli. Madžar!

Se pelješ kot sopotnik na motorju za avtomobilom. Vzvratno ogledalo voznik ne uporablja, opazi pa, da ima umazano sprednjo šipo in mirno izdatno špricne tekočino na vetrobransko steklo...pa kaj, če zalije še motorista za sabo. Poljak!

Ko se pelješ po cesti, se nekdo kar naenkrat spomni, da njegova smer ni pravilna...hudiča, obrnit mora in to kar takoj, brez kakšnih posebnih priprav in opozoril. Čeh!

Še posebej pa se je za bat tistih voznikov, ki prihajajo s stranskih cest...zelo se jim mudi in na živce jim gre ta gužva, ki jo povročajo turisti. Izsiljevanje je prvo orodje, za katerega poprimejo. Domačini!

Paziti je treba tudi na parkirišču pred trgovino, kjer vozijo en čez drugega. Totalen kaos! Potem pa cel kup kolesarjev, ki se vozijo po nevarni magistralki. Vem, oni uživajo, jaz pa tega ne razumem. Ne manjkajo niti pešci, ki hodijo ob cesti v mraku ali ponoči brez kakršnihkoli odsevnih znakov.

Uf, takih in drugačnih modelov je bilo tudi letos precej, pravzaprav preveč in bili so različnih narodnosti. Še najmanj je bilo med njimi Slovencev. Pohvalno! No, za kolesarje in pešce pa ne garantiram!


Nazadnje ugotoviš, da si najbolj varen, ko v prijetni senčki bara piješ ledeno kavo! : )