Pekarna kot nekoč

Pekarna kot nekoč

Pekarna Kot nekoč je svoja vrata v Logatcu odprla pred tremi leti. In že od takrat s svojimi dišečimi pekovskimi umetnijami, ki jih s svojimi spretnimi rokami pripravlja, izdeluje, zamesi in peče Urban Nagode, navdušuje tudi na tržnici Centra Vič. 

»Poleg tega, da vse pripravljam sam, le enkrat na teden mi pri prodaji pomagata sestra in brat, je posebnost moje pekarne predvsem uporaba izključno ekološko certificiranih sestavin, certifikat za ekološko proizvodnjo pa imamo tudi sami,« pripoveduje Urban, ki za svoj kruh in druge svoje pekovske izdelke uporablja lokalno pridelano moko z ekološke kmetije Andrejčič iz okolice Cerknice, znane tudi kot Špilarjev mlin.

»Na kmetiji žita, ki jih pridelajo sami, sproti meljejo na svojem mlinu na kamen, zaradi česar je moka zelo sveža. Razdalja med njimi in pekarno je le približno 25 kilometrov, to pa pomeni, da je dobavna veriga izjemno kratka. V času, ko sta trajnost in odgovornost do okolja izjemno pomembni, je to velika redkost.«

Pekarna kot nekoč kruh dejansko pripravlja tako … kot so ga nekoč. Po stari metodi, ki so jo poznali naši predniki, z drožmi oziroma z naravno fermentacijo testa, brez kvasa in dodatkov. V njihovih izdelkih boste zato našli le tri sestavine – ekološko moko, vodo in sol, vse rastlinskega izvora, zato so primerni tudi za vegane. Ker ne gre za industrijsko in masovno proizvodnjo kruha iz trgovine, v Urbanovi pekarni hlebčki nastajajo kar 3 dni.

»Prvi dan nahranim drožni nastavek z moko in vodo, drugi dan kruh zamesim in naredim hlebce, ki nato čez noč vzhajajo v hladilniku, na jutro tretjega dne pa kruh spečem. Zaradi podaljšane naravne fermentacije je kruh bolj okusen in laže prebavljiv,« pravi mojster peke. Na Eko tržnici Centra Vič lahko poskusite vedno svež beli, črni, polnozrnati, pirin in koruzni kruh, pa kruh s semeni, ajdov kruh z orehi, 100-% ržen in ajdov kruh, bagete in olivne žemlje, skupaj s pirinim jabolčnim zavitkom, čokoladnimi kifeljčki in vedno okusno potico.