Ekološka kmetija Pr'Matet

Ekološka kmetija Pr'Matet

Ekološka kmetija Pr'Matet iz Gradišča pri Lukovici je, kot pravita njena gospodarja, zakonca Tanja in Marko Cerar, popoln dokaz, da je mogoče tudi na mali kmetiji preživeti – skromno, a vendar izjemno srečno. 

Ponosna kmeta, ki uživata v svojem poslanstvu, sta se za ekološko kmetijstvo odločila leta 1999.

»Na kmetiji, ki ima sicer več kot 300 let dolgo tradicijo, smo ob koncu tisočletja med prvimi v Sloveniji zaorali ledino na področju ne le ekološkega kmetovanja, pač pa tudi življenja. Strogo se namreč držimo ekoloških in biodinamičnih načel, ne uporabljamo niti eko preparatov, saj menimo, da je slabo sadiko bolje zamenjati z novo ali posejati drugo kulturo,« pravi Tanja.

Družinska samooskrbna kmetija se ukvarja tako s poljedelstvom kot tudi z živinorejo ter v manjši meri še s sadjarstvom. »Pridelujemo žita, kot so pira, pšenica, ječmen, koruza, ajda in proso, izbrano sezonsko zelenjavo in nekaj sadja. Ponosni smo na svoje krave molznice, krmljene zgolj s senom in pašo, ki nam dajejo prvovrstno seneno mleko. Predelamo ga v različne izdelke – v surovo maslo, smetano, jogurte, skuto, kislo smetano, v sir za žar in še bi lahko naštevali,« pripoveduje Cerarjeva. Pri hiši so seveda tudi kokoši, zaradi česa nikoli ne manjka svežih jajc, pa tudi krškopoljski pujsi.

Na kmetiji imajo celo dva muzeja. V enem je na ogled stara kmetijska tehnika, drugi pa je manjši sadjarski muzej Tepka. »Ideja zanj je nastala na enem izmed avtobusnih izletov, malo za hec, prav kmalu pa se nam obeta še knjižnica,« pravi Tanja, ljubiteljica starin, s katerimi rada krasi kmetijo.

Na Ekološki tržnici Centra Vič vsak četrtek najdete številna izvrstna Matetova živila - seneno mleko, mlečne izdelke, moke in zdrobe, pa kaše in pirin kruh ter piškote, domače vložnine, omake, marmelade, kompote, suho sadje, kislo repo in zelje, jabolčni kis ter še marsikaj drugega.