Čas je za … testenine

Z vlakninami in minerali bogate testenine so odlična jed, ki v mrzlih mesecih prijetno ogreje telo.

GOBOVA TORTA IZ TESTENIN


Potrebujete: 30 dag testenin • 1 šalotko • pest suhih gob • strok česna • šopek peteršilja • 1 žličko moke • 1 kozarec mleka • maslo • parmezan • sladko smetano za kuhanje.


Priprava: Testenine skuhajte v veliki količini dodobra osoljenega kropa. Ko so kuhane, jih odcedite in splaknite z mrzlo vodo.


Na olju prepražite na drobno sesekljano šalotko in ko začne rumeneti, dodajte še strt in sesekljan česen ter žlico na drobno nasekljanega peteršilja. Ko česen zadiši, dodajte suhe gobe, ki ste jih prej pol ure namakali v mlačni vodi. Znižajte temperaturo, solite in pokrito počasi dušite. Če je potrebno, dolivajte vodo, v kateri ste namakali gobe. Seveda bo omaka še boljša, če boste uporabili sveže gobe, ki ste jih nabrali sami.


Posebej pripravite bešamelno omako. V kozici segrejte olje in prepražite žličko moke. Ko začne rahlo rumeneti, zalijte z mlekom, da dobite ne pregosto omako. Dodajte nariban parmezan in rahlo solite. Še malo pokuhajte, potem pa odstavite in zmešajte s kuhanimi testeninami.


Pekač namažite z maslom in vanj stresite polovico testenin. Nanje dajte plast gob, ki ste jim pri koncu dušenja dodali sladko smetano. Končajte še z eno plastjo testenin. Na koncu prelijte s smetano, v katero ste zamešali nariban parmezan, in postavite v pečico, segreto na 200 °C.


Ko se zlato rumeno zapeče, torto vzemite iz pečice in pustite, da se malo ohladi, nato pa jo razrežite, posujte z nasekljanim peteršiljem in pokapajte s kakovostnim olivnim oljem. Dober tek!

Vse sestavine najdete v megamarketu Interspar, svežo zelenjavo na naši eko tržnici vsak četrtek med 13.00 in 18.00, posebne začimbe, olja, testenine in tudi drugo hrano, pa v dm drogerie markt.

POLNJENE TESTENINSKE ŠKOLJKE


Potrebujete: pol kg testenin conchiglioni • 4 rezine kruha za toast • 40 g črnih oliv brez koščic • 10 g slanih filetov inčunov • 10 g kaper v soli • 1 limono • olivno olje • pol žličke suhih pekočih feferonov • kapre v prahu.


Priprava: Testenine v obliki velikih školjk denite kuhati v izdatno količino dobro osoljenega kropa.


Medtem toastu obrežite skorjo in denite sredico v mešalnik. Na hitro zavrtite, da nastanejo sveže drobtine, potem pa dodajte inčune, olive in kapre, ki ste jih prej temeljito sprali in pustili pol ure v veliko hladne vode, da so se nekoliko razsolili. Dodajte nekaj žlic olivnega olje in sok pol limone ter vse skupaj zmešajte v gosto pasto.


Ko so testenine kuhane al dente, jih odcedite in školjke, eno za drugo, ob pomoči brizgalne vrečke, napolnite s pasto. Delati morate hitro, da se testenine preveč ne ohladijo.


Medtem segrejte nekaj žlic olivnega olja, v katerega ste dali zdrobljene suhe feferone, in ko olje zadiši, z njim prelijte testenine. Preden jed postrežete, jo posujte še s posušenimi in zdrobljenimi kaprami.