Slovenska muzika

sreda, 24. junij 2015

Slovenska muzika

V zadnjem času se veliko govori o slovenski glasbi, predvsem o kvotah.

V zadnjem času se veliko govori o slovenski glasbi, predvsem o kvotah. To so tiste kvote, ki bi določale kolikšen procent slovenskih pesmi bi se moral vrteti na slovenskih radijskih postajah in v katerih časovnih razdobjih dneva.

Sama sem del slovenske glasbene scene 27 let in slovensko glasbo imam nadvse rada. Blizu mi je tudi zato, ker sem se že takoj na začetku svoje glasbene poti veliko potikala po nacionalnem radiu, kjer smo veliko snemali za radijski arhiv (tako v slovenščini kot npr. v angleščini) in kjer so se v tistih zlatih letih rojevale najbolj legendarne slovenske popevke. A časi niso več zlati. Tudi za slovensko glasbo ne. Pa na zato, ker slovenski glasbeniki ne bi delali dobre glasbe.

Slovenija premore veliko odličnih izvajalcev, solistov, bendov in avtorjev, ki pišejo krasne pesmi različnih žanrov.

Na terenu je prostora za slovenske glasbenike (pre)malo, televizijskih glasbenih oddaj praktično ni, za tiskane in spletne medije pa se zdi, da zgolj glasba ni več dovolj vroča novica.

V tem času sem se velikokrat vprašala: Bi recimo pesem »Kličem te« zavrteli kaj večkrat, če bi bile kvote za predvajanje slovenske glasbe višje? Ne vem. Odvisno od... Mogoče. Ne vem pa, če bomo s kvotami rešili bistvo problema...in to je odnos nas samih do slovenske glasbe. Če mene vprašate, si veliko slovenske glasbe zasluži spoštovanje in več pozornosti. Slovenščina tu ne igra odločilne vloge (čeprav sama najraje pojem v slovenščini), ker smo enostavno premajhni in našega jezika pač ne bomo »rešili«, če se bo pod slovensko glasbo znašla le tista, ki ima slovensko besedilo. Jaz vidim večji problem v percepciji slovenske muzike in slovenskih izvajalcev nasploh.

Prav vsi...glasbeni uredniki, naročniki in organizatorji prireditev, novinarji kot tudi poslušalci, obiskovalci prireditev s svojim odnosom krojimo status slovenske glasbe. S kvotami bomo morda rešili del problema, ampak bolj v tistem matematičnem smislu. Za resnične spremembe pa se mora nekaj premakniti v naši zavesti. Čeprav...ne vem, morda se gibljem v takih krogih, ampak zdi se mi, da ima veliko Slovencev slovensko muziko pravzaprav rado!

In, ko smo že pri kvotah slo. glasbe na radijskih postajah, bi bilo zanimivo videti, kaj bi se zgodilo na nekaterih prireditvah, če bi te kvote uvedli za delež slo. glasbenikov na »terenu«...