Imate kaj za pusta hrusta?

sreda, 11. februar 2015

Imate kaj za pusta hrusta?

Prejšnjo sredo sem vzela v precep valentina...danes je na vrsti pust. Pa je še tak kot je bil včasih?

Prejšnjo sredo sem vzela v precep valentina...danes je na vrsti pust. Pa je še tak kot je bil včasih? Medtem, ko smo posvojili valentina in srčki pokajo po šivih se zdi, da je maškar vsako leto manj. Kot majhna deklica sem živela v velikem bloku. Vsako leto smo se s prijateljicami namaškarale in odšle od vrat do vrat. Ker smo bile prijazne in lepo našemljene, smo vedno prinesle domov veliko dobrot...pa tudi »cekinov«. Pravih! V današnjih časih so taki obhodi bolj redkost. Kar pomislite...kdaj so vam nazadnje pozvonile maškare? Res je tudi, da so se časi spremenili, ljudje smo vedno bolj nezaupljivi, najraje se skrivamo za štirimi stenami in bog ne daj, da nas kdo zmoti. A v mojih otroških letih so ljudje komaj čakali, da vidijo, v kaj smo se otroci preobrazili. Včasih je bila preobrazba tako dobra, da nas tudi prepoznali niso. No, ko smo odprle usta in vprašale »Imate kaj za pusta hrusta?«, je bilo vse jasno! Jaz sem si pustne običaje podaljšala s sinom. Vedno je šel našemljen v vrtec, pa tudi prva leta osnovne šole je bilo tako. Menda sem v izbiranju in nakupovanju pustne opreme uživala vsaj toliko kot on.

Vidite, to so običaji, ki bi jih morali negovati. Pust prinese hec, smeh, dobro voljo. Vsaj 2x na leto se lahko našemimo po mili volji, lahko se malo ponorčujemo. Tudi iz samih sebe. Meni gre to tudi sicer dobro od rok. Malce neškodljive norčavosti bi moral v sebi nositi vsak od nas.

Vsak bi se moral znat nasmejat tudi samemu sebi. Sama imam včasih probleme, ker se rada hecam. Ljudje smo si različni in zgodilo se je že tudi, da me je kdo debelo gledal in ni razumel mojega duhovičenja. In me vzel preresno...ja, to pa zna biti nerodno in hitro naokoli pride popolnoma druga zgodba od tiste, ki sem si jo zamislila jaz! A zdaj si privoščim luksuz...luksuz izbora prijateljev in sodelavcev. Ja, to pa prinesejo leta in izkušnje.

Nič, dragi moji, v Centru Vič ponujajo marsikaj za pusta...za tavelike in tamale. Jaz pa se moram tudi odločit, ali bo lasulja oranžna ali divja pink.

Veliko smeha in pustnih krofov naj bo na dosegu vaših rok do naslednje srede! : )